Bert Sterckx over de ondergang van Beerschot: "Dieper kun je niet zakken"

  Beerschot liet zich gisteren afslachten.

  9 punten uit 20 wedstrijden: dat Beerschot doodziek is, is nog een eufemisme. Na de winterstop moet het zich proberen te redden, maar radiocommentator Bert Sterckx schat dat als een kansloze missie in. Hij zag gisteren de 0-7 tegen Anderlecht op het Kiel. "De spelers hebben de positie van de trainer ondermijnd."

  Dieper dan dit kan Beerschot niet meer zakken. Nu is er die 0-7, maar op de vorige speeldag verloren ze ook al van Oostende en dit KVO trapt ook al weken geen deuk meer in een pakje boter.

   

  Het is dus een dubbel dieptepunt en gisteren zat er echt niets meer in het spel. Beerschot is onder de ondergrens gezakt. Toen Anderlecht na 10 minuten begon te voetballen, werden ze compleet van het kastje naar de muur gespeeld.

   

  Tactisch klopte het ook geenszins. Op links mocht Gomez, toch de man van de uitstekende voorzet, doen wat hij wilde. 

   

  De verdedigers hebben de beweeglijkheid van een boomstam, doelman Vanhamel was vorig jaar een sterkhouder en ging nu - ook niet voor het eerst - gruwelijk in de fout en het probleem van vorig seizoen wordt herhaald: niemand maakt een goal.

   

  Dat is ook niet zo'n grote verrassing als je kijkt naar vorig jaar, want ook toen haalden Noubissi en co geen wereldcijfers.

   

  Je stelt gewoon vast dat het vertrek van Tissoudali nooit is opgevangen. Hij bewijst zijn waarde bij Gent en dat bevestigt hoe belangrijk hij was bij Beerschot.

   

  (lees voort onder het verslag)

  De twee verschillende pistes rond Holzhauser

  Tactisch stond het dus niet goed en Beerschot probeerde dat op te lossen door Holzhauser te laten inzakken op het veld. Over die zet zijn er nu twee verschillende pistes.

   

  Doelman Vanhamel zette hem uit de wind, maar die twee spelen natuurlijk al langer samen. Dat is dus niet onlogisch.

   

  Vanhamel zei dat ze als ploeg hadden beslist om met z'n vijven achteraan te spelen en dat ze dat aan de zijlijn hadden laten weten. Coach Torrente zei dan weer dat hij Holzhauser daar nooit zou zetten.

   

  Hij heeft gelijk, want Holzhauser heeft daar de snelheid niet voor en als je hem laat terugzakken, dan verlies je voorin elk greintje balvastheid en creativiteit.

   

  Als het al een oplossing was om met 5 verdedigers te spelen, dan moest het niet op deze manier. 

   

  Maar de spelers hebben zichzelf boven de trainer gezet, of het nu Holzhauser alleen of de groep in zijn geheel was die die beslissing genomen heeft.

   

  Dat is geen goed teken voor de rest van het seizoen. Beerschot heeft gisteren niet voor zijn trainer gespeeld, maar ook niet voor zichzelf. 

   

  Sommige jongens hebben zich belachelijk gemaakt. Verdediger Lemos was daar misschien de verpersoonlijking van.

  De spelers hebben zichzelf boven de trainer gezet, of het nu Holzhauser alleen of de groep in zijn geheel was die die beslissing genomen heeft.

  Bert Sterckx

  "Het zal niet plots beter lopen na een week vakantie of dankzij goeie voornemens"

  Rond de eeuwwisseling hebben La Louvière en Beveren zich nog wel kunnen redden met zo weinig punten in deze fase van de competitie, maar ik zie dit niet meer goedkomen.

   

  Alleen met een absoluut schokeffect of een grote kwaliteitsinjectie kan er nog een miraculeuze onstnapping zijn. 

   

  Het zal niet plots beter lopen na een weekje vakantie of dankzij goeie voornemens. 

   

  Beerschot rekent wel nog op 3 punten van de uitgestelde match tegen Standard, maar dan zou de achterstand op Seraing nog 7 punten bedragen. Zelfs als je twee keer meer wint, ben je er nog niet. Er is geen halvering van de punten, hé.

   

  Een nieuwe trainer? Onder Torrente werkt het ook niet, maar misschien onder een volgende coach ook niet.

   

  De spelers geven zelf toe dat er versterking nodig is, maar het kan niet functioneren als bepaalde spelers zich boven de macht van de trainer hebben gesteld. Ze hebben zijn positie ondermijnd. Dan kan je niet verder, zeker niet als je al krasselt.

  Bert Sterckx

  Lees ook: