Anderlecht boekte weer 29 miljoen euro verlies: "Nog een lange weg af te leggen"

  Hoofdaandeelhouder Marc Coucke.

  De cijfers in de jaarrekening kleuren weer bloedrood. In ons interview met Peter Verbeke onthult de CEO dat Anderlecht weer een verlies van 29 miljoen euro boekte. "Er is absoluut een faillissement afgewend."

  "Blijven besparen op het sportieve en niet-sportieve"

  Het is geen nieuws dat de financiële situatie van Anderlecht allerminst rooskleurig is. Vorig jaar boekte de club een recordverlies van 36,4 miljoen euro, dit jaar is dat 29 miljoen.


  "Dat is opnieuw bijzonder negatief", weet Verbeke. "We moeten blijven besparen op het sportieve en niet-sportieve. Er is licht positivisme, want ondanks een coronajaar creëerden we minder verlies dan het jaar ervoor."


  "De loonkost van de spelers moest naar beneden", gaat Verbeke voort. "We zijn hard aan het budgetteren om de inkomende transfers en makelaarskosten naar beneden te krijgen. Een audit toonde aan dat Anderlecht nog een hele lange weg moet afleggen voordat het weer gezond is." 

   

  "De kapitaalsverhoging is een feit, maar als we grote verliezen blijven maken zal er weer één nodig zijn. Dat willen we absoluut vermijden. Daarom is er een business plan om de club operationeel weer rendabel te maken."

  Onze eerste bekommernis is ervoor te zorgen dat Anderlecht überhaupt nog lang blijft bestaan.

  Peter Verbeke

  Verbeke wil over vijf jaar weer een positief financieel resultaat neerzetten. "We zullen nog even de club zijn die het minste uitgeeft aan transfers en salarissen, dus zullen we harder en creatiever moeten werken dan de rest."


  De vraag is of dat te rijmen valt met de ambities van de fans, die Anderlecht snel weer als nummer 1 van het Belgisch voetbal willen zien. "Ik snap hen. Maar ze moeten beseffen dat we een rampscenario vermeden hebben", stelt de CEO van de club.

   

  "Je kunt wel kampioen spelen, maar tegelijk de verliezen opstapelen... Er zijn genoeg buitenlandse clubs die weg opgegaan. Onze eerste bekommernis is ervoor te zorgen dat Anderlecht überhaupt nog lang blijft bestaan."

  Ik moet Marc Coucke bedanken voor de grote inspanning die hij deed. Marc geeft verantwoordelijkheid en straalt positiviteit uit.

  Peter Verbeke

  Want volgens Peter Verbeke is er "absoluut" een faillissement afgewend. "De nieuwe kapitaalsverhoging was noodzakelijk, maar dit is pas het begin. Het management moet ervoor zorgen dat Anderlecht weer een gezonde organisatie wordt."


  Verbeke richtte zich tot slot ook nog even tot Marc Coucke, die de kapitaalsverhoging mogelijk maakte: "Ik moet hem bedanken voor de grote inspanning die hij deed. Marc geeft verantwoordelijkheid en straalt positiviteit uit. Ik kan niet dankbaarder zijn tegenover hem."

  Bekijk: Anderlecht-directeur geeft tekst en uitleg bij de financiële situatie van de club