Belgian Cycling "verbaasd" over verbod op publiek: "Ongegrond en rampzalig"

  De veldritten moeten zeker tot eind januari zonder publiek doorgaan.

  De Belgische wielerbond (Belgian Cycling) heeft geen begrip voor het verbod op publiek bij veldritten en vraagt om de maatregel zo snel mogelijk op te heffen. "De organisatoren worden opnieuw met de rug tegen de muur gezet", klinkt het.

  Belgian Cycling zegt "met verbazing kennis te hebben genomen" van het feit dat het Overlegcomité woensdag besliste dat veldritten voorlopig zonder toeschouwers moeten worden afgewerkt. 

   

  De organisatoren van de avondcross in Diegem op 29 december beslisten daarop al de handdoek te gooien. Voor de andere organisatoren is het een stevige streep door de rekening.

   

  "Veldritten worden al een hele tijd georganiseerd met het in acht nemen van de meest strikte veiligheidsmaatregelen", benadrukt Belgian Cycling. "Er wordt gewerkt met een specifiek covid-19 protocol voor renners, medewerkers, juryleden én toeschouwers." 

   

  "Elke maatregel die de volksgezondheid bevorderde, werd in de wielersport nauwgezet opgevolgd. En als er aanpassingen in het gezondheidsprotocol moesten gebeuren, werden die telkens snel en probleemloos gedaan, mede dankzij de flexibiliteit van de organisatoren en de wielerfans."

  Belgian Cycling vraagt met aandrang dat de maatregel zo snel mogelijk wordt opgeheven, om de overlevingskansen van de sector te vrijwaren.

   Volgens de wielerbond worden de organisatoren "voor het tweede seizoen op rij met de rug tegen de muur gezet". "Maar zelfs in deze penibele omstandigheden wordt door alle stakeholders in het wielermilieu het onderste uit de kan gehaald om renners en (televisie-)publiek toch topsport aan te bieden", onderstreept de bond. 

   

  "Dat het veldrijden nu net geviseerd wordt, maakt de beslissing van het Overlegcomité des te pijnlijker. Veldritten vinden namelijk plaats in open lucht, in de vrije natuur, langs een parcours waar de social distancing perfect kan worden nageleefd." 

   

  "Het verbod op de aanwezigheid van toeschouwers is dan ook ongegrond en rampzalig, in een periode dat menig wielerliefhebber de volkssport bij uitstek van dichtbij kan meemaken." 

   

  "Belgian Cycling vraagt dan ook met aandrang dat de maatregel zo snel als mogelijk - indien de evolutie van de sanitaire toestand dat rechtvaardigt - bij de volgende samenkomst van het Overlegcomité wordt opgeheven, om de overlevingskansen van de sector te vrijwaren. Een financiële compensatie blijkt in het kader van deze maatregel overigens ook een absolute vereiste", besluit de federatie.