Het eerste dominosteentje valt: veldrit in Diegem (2021) afgelast

  Mathieu van der Poel won de laatste editie in Diegem.

  De verstrengde coronamaatregelen hebben een eerste slachtoffer geëist in de veldritwereld. De Superprestigemanche in Diegem op 29 december kan niet doorgaan, want de organisatie kan het parcours moeilijk afsluiten voor publiek.

  "Groen licht", klonk het begin december nog bij de organisatoren van de veldrit in Diegem, maar de verstrengde coronamaatregelen gooien roet in het eten. 

   

  Publiek is niet welkom op de avondcross, maar het parcours loopt wel door de dorpskern en passeert ook twee cafés. Het parcours afsluiten voor publiek is dan ook een onmogelijke opdracht.

   

  Na overleg met de burgemeester gooien de organisatoren van de Superprestigemanche de handdoek in de ring. De veiligheidscel besliste dat de veldrit niet kan plaatsvinden.

  "Dit is een heel zware dobber, maar er wonen 1750 mensen nabij de omloop, je kan hen niet verbieden om buiten te komen", begrijpt Francis Bosschaerts, voorzitter van de organiserende wielerclub Sint-Anna-Vooruit-Diegem.

  "Dit is een drama, er zijn al veel kosten gemaakt"

  Het is een harde noot om kraken voor de organisatie, die ook vorig jaar al de wedstrijd geannuleerd zag worden. "Het verschil met vorig jaar is dat we toen al veel vroeger op de hoogte waren van de afgelasting. Nu ligt dat helemaal anders. De omloop is opgebouwd, alles staat hier klaar, is besteld en geleverd." 


  "Dit is een drama. Ik hoop dat we ergens kunnen rekenen op een financiële compensatie. Vorig jaar kregen we die wel, hopelijk is dat nu ook het geval, want er zijn al veel kosten gemaakt."   

  In Brugge wandelen er tienduizenden mensen op een hoopje bij elkaar, maar een cross met publiek organiseren mag niet.

  Bosschaerts heeft het moeilijk met de beslissing van het Overlegcomité. "We moeten crossen zonder publiek, terwijl er in Brugge en andere gemeenten en steden wel kerstmarkten mogen georganiseerd worden."

   

  "In Brugge wandelen er tienduizenden mensen op een hoopje bij elkaar, maar een cross met publiek organiseren mag niet. Dat valt moeilijk te begrijpen."


  In Diegem zouden toppers Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock het tegen elkaar opnemen.

  Volgen er nog slachtoffers tijdens de eindejaarsperiode?

  datum plaats klassement bij sporza
  26-12-2021 Dendermonde Wereldbeker LIVE
  27-12-2021 Heusden-Zolder Superprestige samenvatting
  29-12-2021 Diegem Superprestige LIVE
  30-12-2021 Loenhout X2O LIVE
  1-1-2022 Baal X2O LIVE
  2-1-2022 Hulst Wereldbeker LIVE
  4-1-2022 Gullegem losse cross LIVE
  5-1-2022 Herentals X2O LIVE
  8-1-2022 Middelkerke BK LIVE
  9-1-2022 Middelkerke BK LIVE