Ga naar de inhoud

Onbegrip bij organisator Heusden-Zolder: "Dupe van gedrag voetbalfans"

De veldritfans moeten de eindejaarsperiode in de zetel volgen.

De eindejaarsperiode breekt nu echt aan en de veldrijders hollen dan van de ene afspraak naar de andere. De crossliefhebbers zullen dat niet doen, want het Overlegcomité heeft beslist dat publiek niet meer toegelaten is bij sportmanifestaties. Hoe reageren Golazo en Koen Monu, organisator van de Superprestige-manche van komende maandag (27 december) in Heusden-Zolder?

De nieuwe maatregelen - geen publiek meer bij sportwedstrijden binnen en buiten - gaan al vanaf zondag in. Dendermonde is dus het eerste slachtoffer op tweede kerstdag, Heusden-Zolder ontsnapt er een dag later uiteraard ook niet meer aan.

 

Bij Koen Monu is er veel onbegrip. "We hebben alle mogelijkheden om coronaveilig te organiseren, want het parcours is hier zeer lang", zegt de organisator van Heusden-Zolder.

 

"De beelden van in de voetbalstadions zijn niet goed geweest", foetert hij. "Het gedrag van de voetbalfans heeft er geen goed aan gedaan om het Overlegcomité te overtuigen dat er sporten zijn die wel georganiseerd kunnen worden. Ik denk dat wij er de dupe van zijn."

 

Crossen zonder publiek, voor Koen Monu is het op financieel vlak "een kleine ramp". "Of we dan rekening moeten houden met het annuleren van onze veldrit? Donderdag zit ik om 8 u samen met de burgemeester en de directeur van het circuit in Zolder. Dan kunnen we kijken wat er in de besluiten staat."

 

"Het laatste wat we willen is overgaan tot een afgelasting. Alles staat klaar, alle contracten zijn ondertekend. We kunnen bij manier van spreken morgen organiseren."

 

Monu herhaalt nog eens zijn onbegrip. "Ik zie wat er in de winkelstraten gebeurt en wat er in het voetbal al weken is gebeurd. Toen heeft men nooit ingegrepen."

Golazo: "Of crossen doorgaan? Eerst gesprekken voeren met burgemeesters"

Ook organisator Golazo spreekt van "een heel zware domper". In hun portefeuille zitten onder meer de crossen in Loenhout, Baal, Herentals, Hamme en ook het BK.

 

"We voelden de bui al hangen en we begonnen voorzichtig naar het noodscenario van vorig jaar te kijken", vertelt Christophe Impens van Golazo.

 

"Hier hangt geen kerstsfeer, wel een rouwstemming. Voor 3 crossen is alles al opgebouwd. We moeten nu veel afbellen. Dit zijn geen plezante tijden."

 

Kan Impens garanderen dat zijn crossen gereden worden? "Ik mag niet voor mijn beurt spreken. Ik ga ervan uit van wel, maar ik moet nog gesprekken voeren met elke burgemeester. Ik moet hun visie horen."

 

"Ik hoop het, want we hebben niet veel zin om nog meer crossen te annuleren", zegt Golazo, dat de cross in Antwerpen wel moest schrappen.

 

Heerst in dat kamp wel begrip? "Gezondheid en veiligheid gaan voor. Mijn echtgenote heeft ook een operatie moeten uitstellen. Dan is er uiteraard begrip."

 

"Je kan wel iets zeggen voor onze sport, want we kunnen limieten opleggen of compartimenten uittekenen, maar elke tak of evenement zal dan met uitzonderingen op de proppen komen en dan is het voor de overheid onhoudbaar om het in goeie banen te leiden."

 

"Als er een beslissing genomen moet worden, dan is het beter om dat drastisch te doen en om die lijn door te trekken. Het komt hard aan en alle partijen zullen water bij de wijn moeten doen: renners, federaties, wijzelf."

Je kan wel iets zeggen voor onze sport, maar elke tak of evenement zal dan met uitzonderingen op de proppen komen en dan is het voor de overheid onhoudbaar om het in goeie banen te leiden

Golazo

Gullegem zet door: "We schakelen wanneer en waar nodig"

In Gullegem hebben ze de knoop al doorgehakt: op 4 januari rijden de crossers er rondjes.

 

"Vorig jaar hebben wij onze cross eveneens georganiseerd zonder publiek. Dat waren we toen verplicht. Nu vallen we op 4 januari 2022 opnieuw onder deze voorwaarden. Wij hadden eerder al beslist fiks terug te schroeven. Nu komt er helemaal geen publiek op ons terrein. Wij schakelen wanneer en waar nodig", meldt Kevin Defieuw van het organiserende comité.

 

"Wij kunnen ons dit veroorloven omdat we kunnen terugvallen op heel begripvolle en zeer trouwe sponsors. Geldschieters die er al bij waren van in het begin. Onze wedstrijd komt voor het eerst ook rechtstreeks op Sporza."

 

"Normaal gezien behouden wij ons volledige programma. Dat wil zeggen dat de jeugdwedstrijden ook worden afgewerkt, net als het Belgisch kampioenschap G-cyclocross. Omtrent dat laatste zullen we nog wel wat overleg moeten hebben."

Datum Plaats Klassement Bij Sporza?
26-12-2021 Dendermonde Wereldbeker LIVE bij Sporza
27-12-2021 Heusden-Zolder Superprestige Samenvatting bij Sporza
29-12-2021 Diegem Superprestige LIVE bij Sporza
30-12-2021 Loenhout X2O LIVE bij Sporza
1-1-2022 GP Sven Nys Baal X2O LIVE bij Sporza
2-1-2022 Hulst Wereldbeker LIVE bij Sporza
4-1-2022 Gullegem losse cross LIVE bij Sporza
5-1-2022 Herentals cross X2O LIVE bij Sporza
8-1-2022 Middelkerke BK LIVE bij Sporza
9-1-2022 Middelkerke BK LIVE bij Sporza
15-1-2022 Zonnebeke losse cross LIVE bij Sporza
16-1-2022 Flamanville Wereldbeker Samenvatting bij Sporza
22-1-2022 Flandriencross Hamme X2O LIVE bij Sporza
23-1-2022 Hoogerheide Wereldbeker LIVE bij Sporza
29-1-2022 Fayetteville WK LIVE bij Sporza
30-1-2022 Fayetteville WK LIVE bij Sporza
6-2-2022 Krawatencross Lille X2O LIVE bij Sporza
12-2-2022 Gavere Superprestige Samenvatting bij Sporza
13-2-2022 Brussels Universities cyclocross X2O LIVE bij Sporza
19-2-2022 Waaslandcross Sint-Niklaas losse cross LIVE bij Sporza