Overlegcomité: vanaf zondag geen publiek meer bij sportwedstrijden binnen en buiten

De maatregelen lopen van zondag tot 28 januari.

 Het Overlegcomité neemt strengere coronamaatregelen in de strijd tegen de omikronvariant. Ook de sportwereld is getroffen. Sporten binnen en buiten mag nog, maar er is geen publiek meer toegelaten bij sportwedstrijden en -trainingen binnen en buiten, zowel wat prof- als amateursport betreft. De maatregel gaat zondag in en duurt tot 28 januari.

Bij het vorige Overlegcomité begin december - het derde toen op 3 weken tijd - bleef de regel van geen publiek bij indoorsportmanifestaties van kracht.

Toeschouwers mochten sporten buiten blijven bijwonen. Dat laatste verandert nu. Dit heeft een impact op alle buitensporten, jong en oud, amateurs en profs moeten het doen zonder publiek. 

Wat die laatste groep betreft, denken we in eerste instantie aan het kerstvoetbal en de drukke veldritkalender in deze eindejaarsperiode.

Bij de voetbalbeker vanavond en morgenavond is nog publiek welkom. Zondag en maandag is er speeldag 21 in de eerste voetbalklasse, de laatste speeldag voor de winterstop. Maar onder meer Cercle Brugge-Club Brugge, Union-AA Gent en Beerschot-Anderlecht zullen dus zonder volk in de tribunes doorgaan.

Op 14 januari is de winterstop voorbij, tot eind januari zijn er nog 4 speeldagen in de Jupiler Pro League.

We krijgen weer lege tribunes.

Drukke crossperiode zonder publiek

Traditioneel zijn er bijna alle dagen veldritten in deze tijd van het jaar, een fijn uitje voor de fans, maar dit jaar moeten die thuisblijven. Dat geldt vanaf Dendermonde zondag (Wereldbeker), gevolgd door Zolder (27/12, Superprestige), Diegem (29/12, Superprestige), Loenhout (30/12, X²0), Baal (1/1, X²O), Gullegem (4/1), Herentals (5/1, X²O) en het BK in Middelkerke (8-9/1).

De organisatoren beraden zich momenteel. Gullegem zegt alvast ook zonder publiek zijn wedstrijden in te richten. Dat is ook het plan van Golazo, zegt topman Christophe Impens, die Loenhout, Baal, Herentals en het BK organiseert.

Voor alle duidelijkheid: sporten zelf mag nog, zowel binnen als buiten.

Verstrenging door omikronvariant

De regeringen in ons land zijn erg beducht door de grote besmettelijkheid van de nieuwe omikronvariant. "We moeten voorzichtiger zijn dan ooit", zegt premier De Croo.

"Er is veel onzekerheid over de omikronvariant, maar met wat we al weten willen we geen risico's nemen. De druk op de ziekenhuizen blijft immers hoog. Om die druk op de zorg beheersbaar te houden én om de scholen op 10 januari te kunnen laten opengaan, nemen we bijkomende maatregelen."

Bioscopen, theaters en concertzalen sluiten. Binnenactiviteiten zijn verboden, ook de recreatieve zoals bowling, snooker en paintball. Er is een uitzondering voor huwelijken, begrafenissen, musea, tentoonstellingen en sportactiviteiten.

Sportinfrastructuur blijft open, zoals fitnesscentra en zwembaden, met uitzondering van het subtropisch gedeelte. Overnachtingen bij jeugd- en sportkampen mogen niet meer.

Lijst van getroffen voetbalmatchen en veldritten:

Belgische veldritten tot eind januari
26/12 Dendermonde Wereldbeker
27/12 Heusden-Zolder Superprestige
29/12 Diegem Superprestige
30/12 Loenhout X²O
1/1 Baal X²O
4/1 Gullegem losse cross
5/1 Herentals X²O
8-9/1 Middelkerke BK
22/1 Hamme X²O