Voetbal Vlaanderen wacht nog even af: "Misschien stellen we matchen in januari uit"

De nieuwe maatregelen na het Overlegcomité hebben voorlopig een beperkte impact op de nationale en provinciale reeksen in ons voetbal. De winterstop is al gelanceerd, de competities hervatten op 15 januari. "We lopen niet op de feiten vooruit, maar voetbal zonder fans heeft voor ons weinig zin."

In het amateurvoetbal liggen de competities al stil door de winterbreak. Voetbal Vlaanderen kijkt nog even de kat uit de boom. Midden januari staat er namelijk een nieuw Overlegcomité op het programma. "We zullen dan kijken of het verbod op supporters behouden blijft", zegt voorzitter Marc Van Craen.

 

Voorlopig duurt de maatregel in principe tot eind januari. "Als dat zo blijft, zullen wij misschien alle matchen in januari verplaatsen. Het gaat dan om twee of drie weekends, dat is voor ons nog behapbaar", zegt Van Craen. 

 

"Als het er meer worden, weet ik niet wat de gevolgen zijn. Dan dreigt de druk op de kalender toch groot te worden. Maar laat ons niet op de feiten vooruit lopen."

 

"Wat wel zeker is: zonder fans heeft voetballen voor ons weinig zin. Dat hebben de vorige lockdowns ons geleerd. De budgetten houden in grote mate rekening met de inkomsten van de horeca. Dus wedstrijden uitstellen, behoort tot de mogelijkheden."

De voorbije weken en maanden voelden de clubs toch nog de naweeën van de coronacrisis. Er was een significante daling van supporters. Vooral in het jeugdvoetbal.

Marc Van Craen (Voetbal Vlaanderen)

Voetbal Vlaanderen betreurt de huidige maatregelen, net omdat de clubs de voorbije weken het vertrouwen met de fans aan het herstellen waren. 

 

"Het was een verademing om de supporters terug te zien. Niet alleen financieel, maar ook voor de sfeer", zegt Van Craen. 

 

"Maar de voorbije weken en maanden voelden de clubs toch nog de naweeën van de coronacrisis. Er was een significante daling van supporters. Vooral in het jeugdvoetbal."

 

"En ook bij de eerste ploegen gaven niet alle supporters opnieuw thuis. Er is toch sprake van een derde tot de helft minder aan omzetten."