Standard vecht straf aan: "Je krijgt net een averechts effect"

De uitspattingen van de Standard-aanhang in het burenduel tegen Charleroi zouden de Rouches 4 matchen achter gesloten deuren kunnen kosten. Standard kon vandaag zijn zegje doen over de feiten en de potentiële sanctie. "We pleiten voor een doelgerichte oplossing die de amokmakers viseert", klonk het.

Op zondag 5 december werd Standard-Charleroi vroegtijdig afgefloten bij een 0-3-tussenstand. Vuurwerk op het veld en een invasie van Luikse supporters op het terrein veroorzaakten heel wat tumult.

 

Het bondsparket eist 4 wedstrijden achter gesloten deuren, Standard kon zich vandaag voor het Disciplinair Comité van de KBVB verdedigen.

 

"De sancties zoals de KBVB ze vandaag oplegt, lopen hun doel voorbij. Ze slagen er niet in ontradend te werken", verklaarde advocaat Grégory Ernes. 

 

"De filosofie is: als we de clubs bestraffen, raken we de supporters ook. Helaas willen de heethoofden die deze incidenten veroorzaken net de club Standard raken. Zij rekenen erop dat u deze sancties oplegt. En dus krijg je net een averechts effect."

 

Nog volgens Ernes ligt de oplossing in het "zoveel mogelijk individueel bestraffen" van de daders. 

 

"Als Standard matchen achter gesloten deuren moet spelen, geeft het Disciplinair Comité de amokmakers net gelijk. Zij deden er namelijk met opzet alles aan om dat duel in het honderd te laten lopen."

 

"Daarom nam Standard zelf al het initiatief om de tribunes waar deze daders altijd zitten voor onbepaalde tijd te sluiten en de losse ticketverkoop op te schorten."

De filosofie is: als we de clubs bestraffen, raken we de supporters ook. Helaas willen de heethoofden die deze incidenten veroorzaken net de club Standard raken. En dus krijg je net een averechts effect.

Advocaat Standard

"De echte fans straffen voelt onjuist en onrechtvaardig"

"Hoe dan ook sluiten we 2021 af met een steen op onze magen", vulde Anne Cools, HR-manager bij Standard, aan. 

 

"Voor de echte fans van Standard is dit een enorme teleurstelling. Hen ook straffen voor het werk van een aantal heethoofden, dat voelt onjuist en onrechtvaardig."

 

"Daarom pleiten we voor doelgerichte maatregelen, gelijkaardig aan de initiatieven die Standard zelf al heeft ondernomen. We sloten een deel van onze tribunes, omdat we heel goed weten dat de daders daar plaatsnemen."

 

Volgens Cools is de identificatie van de amokmakers nog volop aan de gang. "Voorlopig beweegt op dat vlak nog niet veel", gaf ze eerlijk toe. 

 

"We wachten op informatie van de Luikse politie, maar de stakingen die daar aan de gang zijn, helpen niet. Zodra er fans geïdentificeerd zijn, zullen we niet aarzelen om hen een stadionverbod op te leggen. De identificatie is sowieso niet evident, want veel amokmakers droegen een masker."

 

Het Disciplinair Comité neemt de zaak in beraad en doet later deze week een uitspraak.

"Supporters van Standard moeten een sterk signaal ontvangen"

Het bondsparket was alleszins niet onder de indruk van het pleidooi van Standard. "Wat er gebeurd is, verdient een snelle en kordate bestraffing. De feiten zijn heel ernstig", verklaarde bondsprocureur Barbara Huylebroeck, die zich ergerde aan de houding van Standard. 

 

"Want ik lees in de conclusies die ze pas deze voormiddag hebben overgemaakt veel procedurele argumenten, maar weinig schuldinzicht. Standard doet er vooral alles aan om de schuld van zich af te schuiven. Over de feiten zelf rept de club met geen woord."

 

Standard haalde onder meer aan dat het Disciplinair Comité niet onafhankelijk is samengesteld. "Nochtans verschijnen de Rouches met de regelmaat van de klok voor deze zetel. Nooit eerder haalden ze dat argument boven", aldus Huylebroeck. 

 

"Standard betwist ook dat ze objectief aansprakelijk kan gesteld worden voor het gedrag van haar fans. Alle nationale en internationale regels, of organisaties als de UEFA, FIFA en het BAS zeggen nochtans het tegenovergestelde. Toch haalt Standard elke keer opnieuw datzelfde achterhaalde argument aan. Gezien de vele precedenten, is dat niet meer serieus te nemen."

 

De procureur wijst er ook op dat Standard nog maar pas een gedeeltelijke sluiting van de tribunes opgelegd werd door het Disciplinair Comité. "En nog geen maand later gebeuren deze incidenten. Dit is meer dan een brug te ver."

 

"Daarom vraag ik strenge maatregelen, zodat de supporters van Standard een sterk signaal ontvangen. Zij moeten begrijpen dat het zo niet meer voort kan", aldus de bondsprocureur, die ook na het pleidooi van de Luikenaars achter haar vordering van vier duels achter gesloten deuren bleef staan.

Standard doet er vooral alles aan om de schuld van zich af te schuiven. Over de feiten zelf rept de club met geen woord.

Bondsprocureur Barbara Huylebroeck