Vandenbempt: "Denk niet dat onafhankelijke voorzitter beter is voor Pro League"

  Peter Vandenbempt

  De Pro League moet op zoek naar een nieuwe sterke man na het vertrek van voorzitter Peter Croonen. Hoe moeten we terugkijken op de ambtstermijn van Croonen en wie moet zijn opvolger worden? Voetbalcommentator Peter Vandenbempt sneed het onderwerp aan in onze podcast De Tribune.

  Peter Croonen was de voorzitter van de Pro League, maar is ook nog steeds voorzitter van Racing Genk. Dat hij - naar eigen zeggen na "de spreidstand te veel" - opstapte bij de Pro League was voor Peter Vandenbempt geen enorme verrassing.

  "Volgens mijn informatie was dat zelfs al een tijdje afgesproken. Het lag al lang vast dat hij niet nog een keer voor een nieuw mandaat zou gaan", weet  Vandenbempt. "Andere mensen zullen nu de Pro League in handen nemen en proberen een nieuw plan uit te schrijven voor de Pro League en ons voetbal."

  Wat is de erfenis van Croonen als voorzitter? "Het is een zeer ondankbare taak en ik ben de eerste om te zeggen dat hij een bonafide voorzitter geweest is. Iemand die het goed meende", vindt Vandenbempt.

  "De strijd met de spreidstand - zoals hij het zelf noemde - heeft hij wel verloren. Op cruciale momenten is dat altijd naar boven gekomen en werd hij binnen zijn eigen club onder druk gezet om bepaalde beslissingen te nemen."

  "Croonen stond ook onder de negatieve invloed van CEO Pierre François, wiens juridische adviezen hij toch te veel gevolgd heeft. Ondanks alle goeie bedoelingen en zijn eerlijkheid is het geen goed mandaat geweest, al was hij natuurlijk ook voorzitter in een bepaald woelige periode."

  Peter Croonen

  "Grote clubs moeten niet langer proberen elkaar vliegen af te vangen"

  Peter Croonen pleit nu voor een onafhankelijke voorzitter van de Pro League. "Ik ben zelf ook altijd geneigd geweest om te zeggen dat een onafhankelijke voorzitter beter zou zijn, maar finaal denk ik toch van niet", zegt Peter Vandenbempt.

  "Van de onafhankelijke voorzitters die er geweest zijn, zijn we de namen al vergeten. Dat waren machteloze voorzitters. Dan is het misschien toch beter iemand van een club, die gesteund wordt en in samenwerking met de andere clubs een nieuw beleid kan uitstippelen."

  "Ik denk dat het ook belangrijk is dat er een kwaliteitsvolle, nieuwe CEO komt die van wanten weet en die vertrouwd is met alles wat belangrijk is voor een CEO. Het is ongelooflijk belangrijk dat de grote clubs de handen in elkaar slaan en niet langer proberen elkaar vliegen af te vangen."

  Een van de eerste dossiers voor de nieuwe bewindvoerders wordt het dossier rond de financiële voordelen voor het voetbal. "Dat komt volgend voorjaar weer op tafel. Het is van levensbelang dat het voetbal daar proactief met een aanvaardbaar voorstel komt en blijk geeft van wil tot verandering", besluit Vandenbempt.

  Beluister De Tribune