Minister Somers lanceert 3 voorstellen om racisme in het voetbal aan te pakken

  Naar aanleiding van de racisme-incidenten in Club-Anderlecht kwamen Bart Somers, de Pro League,  Kazerne Dossin en Club Brugge samen voor een eerste verkennend gesprek. "Het is belangrijk dat clubs de getroffen sancties bekendmaken", zei de minister.

  Bart Somers is de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen. Welke voorstellen lanceerde hij bij de Pro League om het racismeprobleem in de Belgische voetbalstadions aan te pakken?

   

  "Eerst en vooral moet men de spelers en trainers duidelijk maken dat ze racistische of andere kwetsende uitspraken onmiddellijk moeten melden bij de scheidsrechter", zegt Somers.

   

  "Daarnaast moeten de clubs de sancties die genomen worden, bekendmaken. Op die manier zien de buitenwereld en de eigen supporters dat de club niet aanvaardt dat er homofobe, racistische of gewelddadige dingen gebeuren in het stadion."

   

  "Door sancties bekend te maken, maken de clubs ook duidelijk dat ze mensen bij dergelijke kwetsende uitspraken uit het stadion uitsluiten."

  Vincent Kompany was na Club-Anderlecht gedegouteerd door racistische uitspraken.

  "Omstaanders mobiliseren om zelf ook te reageren"

  Bij het derde voorstel van Somers komt Kazerne Dossin kijken. "Ik heb voorgesteld dat Kazerne Dossin zelf naar de clubs gaat."

   

  "De mensen van Kazerne Dossin kunnen dan samen met het bestuur, de supportersfederaties en de mensen van de harde kern nadenken over hoe wij een strategie kunnen ontwikkelen zodat we zelf op de tribune en in het stadion actief kunnen reageren op mensen die zich racistisch of homofoob uitlaten."

   

  "Het gaat om een strategie waarbij de club zijn identiteit verbindt aan een verdraagzame en open mentaliteit. Zo kunnen omstaanders gemobiliseerd worden om zelf ook te reageren omdat zo'n gedrag niet past binnen het stadion en het DNA van hun club."

  We willen een strategie ontwikkelen waarbij de club zijn identiteit verbindt aan een verdraagzame en open mentaliteit

  Wat is Kazerne Dossin?

  De Kazerne Dossin is het museum in Mechelen dat terugblikt op de Holocaust en de deportatie van 25.000 joden in de loop van de Tweede Wereldoorlog. 

   

  Overtreders van de antidiscriminatiewet krijgen er een rondleiding. Daarna volgt er over dat bezoek een gesprek met de overtreders, die dan ook kunnen reflecteren over hun eigen gedrag. De bedoeling is dat ze inzien dat ze in de toekomst beter anders handelen of reageren.

  Somers: "Er gebeurt veel op papier, maar nu is het tijd voor actie"