FIFA paait landen: tweejaarlijks WK zou 17 miljoen euro extra in laatje brengen

Komend jaar wordt het WK in Qatar georganiseerd.

De Wereldvoetbalbond FIFA droomt van een WK om de twee jaar. Op dat plan kwam er vanuit verschillende hoeken al stevige kritiek, maar nu komt FIFA met een financieel rapport naar buiten. Het belooft alle 211 federaties zo'n 17 miljoen euro extra op 4 jaar als de extra WK's er toch zouden komen.

FIFA had gehoopt vandaag over het controversiële voorstel te stemmen, maar dat zal (nog) niet gebeuren. Wel kwam het met een rapport over de financiële implicaties van een WK om de twee jaar. 

 

Volgens een studie, die door de FIFA besteld werd, levert een tweejaarlijks WK de FIFA 3,9 miljard euro extra op over vier jaar. Ticketing, tv-rechten en sponsoring zouden 11,4 miljard in plaats van 7 miljard dollar opbrengen, ook rekening houdend met de uitbreiding van het aantal WK-deelnemers van 32 tot 48 ploegen vanaf 2026.    

 

Door een nieuw "solidariteitsfonds" met daarin 3,1 miljard euro te creëren tijdens de eerste vier jaar van de hervorming, zal de FIFA naar eigen zeggen elke federatie ongeveer 14,1 miljoen euro kunnen toekennen in deze periode. Daarbovenop zou het investeringsprogramma "Fifa Forward" in die vier jaar ook toenemen van 6 naar 9 miljoen dollar per federatie. In totaal gaat het om 16,8 miljoen euro per federatie.

 

Het lijkt er sterk op dat de FIFA met deze torenhoge cijfers hoopt de voetbalfederaties te overtuigen. Tot nu toe stuit het plan immers op fel verzet van de UEFA, de Zuid-Amerikaanse CONMEBOL, de nationale bonden van de grote Europese landen en de grote Europese clubs. Zij zien een nog drukker speelschema niet zitten. 

 

Volgens een eerdere studie die besteld werd door de UEFA zouden de voetbalbonden van Europese landen over een cyclus van vier jaar tussen 2,5 en 3 miljard euro aan inkomsten kunnen mislopen.

Infantino: "Iedereen kan hier baat bij hebben"

FIFA-voorzitter Gianni Infantino blijft ervan overtuigd dat de voetbalwereld baat heeft bij een WK voetbal om de twee jaar in plaats van om de vier jaar. Het congres van maandag in Zürich, waar de meer dan 200 bij de FIFA aangesloten landen hun zegje konden doen, verandert daar niets aan.

 

"Het is mogelijk, het kan wel", aldus Infantino "Iedereen kan er baat bij hebben." 

 

Infantino vindt het belangrijk dat kleinere voetballanden meer perspectief krijgen om aan het WK mee te doen. "We kunnen niet tegen de rest van de wereld zeggen dat het voetbal geweldig is, dat ze ons geld moeten geven en zelf maar op tv moeten kijken", aldus de voorzitter. "Mijn taak als FIFA-voorzitter is om met iedereen samen te werken en na te denken over wat goed is voor het voetbal."  

 

Op de vraag waarom de UEFA tegen de plannen is, antwoordde Infantino dat "ze misschien de laatste onderzoeken niet kennen". Daarmee verwees hij uiteraard naar het geld dat het eventueel zou kunnen opleveren.