Tennis rules: Emma Raducanu wint sportprijs in Engeland, Alexander Zverev in Duitsland

  Alexander Zverev is Sportman van het Jaar na olympisch goud, Emma Raducanu Sportpersoonlijkheid van BBC na US Open-triomf.

  Niet alleen in ons land zijn gisteren sportprijzen uitgereikt. In Groot-Brittannië is de 19-jarige tennisster Emma Raducanu verkozen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar, in Duitsland was de 24-jarige tennisser Alexander Zverev Sportman van het Jaar.

  Raducanu beleefde een sprookje: in september schreef ze geschiedenis door als 18-jarige qualifier de US Open te winnen. Ze was zo de jongste grandslamwinnares sinds Maria Sjarapova op Wimbledon 2004.

  De nummer 19 op de WTA-ranking is de eerste Britse tennisster die de prestigieuze award krijgt sinds Virginia Wade in 1977, tot Raducanu de laatste Britse vrouw die een grandslamtoernooi in het enkelspel won.

  De verkiezing van Sportpersoonlijkheid van het Jaar wordt georganiseerd door de BBC. In de publieke stemming haalde Raducanu het voor duiker Tom Daley en zwemmer Adam Peaty.

  Het Engelse voetbalteam werd uitgeroepen tot Ploeg van het Jaar. De Three Lions bereikten de finale van het EK 2020, maar verloren die na strafschoppen tegen Italië.

  Bondscoach Gareth Southgate kreeg de prijs van Coach van het Jaar. De Ierse jockey Rachael Blackmore is de Wereldster van het Jaar. Ze won als eerste vrouwelijke jockey de Grand National, de beroemde paardenrace.

  Olympische kampioenen Zverev en Mihambo bekroond in Duitsland

  In Duitsland kwam tennis ook bovenaan te staan. Alexander Zverev (24) had zijn verkiezing vooral te danken aan de gouden medaille op de Spelen in Tokio, dat was een van zijn 6 titels in 2021, waarbij ook de Masters.

  Verspringster Malaika Mihambo (27) was voor het derde jaar op rij Sportvrouw van het Jaar. Ook zij pakte olympisch goud.

  De onderscheidingen werden toegekend door 980 sportjournalisten. De award van Ploeg van het Jaar ging naar de baanwielrensters Lisa Brennauer, Franziska Brausse, Lisa Klein en Mieke Kröger, die op de Spelen in Tokio goud veroverden op de ploegenachtervolging en er maar liefst 3 keer het wereldrecord verbeterden.