Allan Peiper zegt wielrennen vaarwel: "Strijd tegen kanker eist grote tol"

Allan Peiper trekt de deur van het wielrennen dicht. De Australiër die in België woont wil zich focussen op zijn strijd tegen kanker en ziet zichzelf niet in staat om tegelijk adviseur te zijn bij Team UAE. Peiper speelde een grote rol in de twee Tourzeges van Tadej Pogacar. "Ik kan niet de job doen die ik wil doen."

Allan Peiper was de architect achter de eerste verrassende Tourzege van Tadej Pogacar in 2020. De ploegleider vocht toen al tegen kanker, maar die strijd eist meer en meer van Peiper. 

 

Dit jaar was hij al minder actief en na Parijs-Roubaix had Peiper beslist om geen ploegleider meer te zijn, enkel nog adviseur. Daar komt hij nu op terug. 

 

"De behandeling tegen kanker die ik de afgelopen zes jaar heb ondergaan heeft een enorme tol geëist op mentaal en fysiek vlak. Op dit moment voel ik dat ik niet het werk kan doen dat ik wil doen", zegt Peiper.

 

"De afgelopen drie jaar met Team UAE zijn een fantastische ervaring geweest. Het team gaf me een kans ook al wisten ze dat ik ziek was. Ik ben het team heel dankbaar voor die kans en ook voor de steun en het begrip die ik heb gekregen."

Team UAE: "Deur staat open als gezondheid het toelaat"

Bij Team UAE zien ze Peiper niet graag vertrekken. "Ook al doet Allan een stap terug, hij zal altijd deel blijven uitmaken van ons team", zegt CEO Mauro Gianetti. "We hebben de afgelopen drie jaar zo veel geleerd van hem."

 

"Zijn professionaliteit, inzet en kennis zijn van onschatbaar belang geweest voor het team en we zijn dankbaar voor wat hij heeft gedaan. We wensen hem veel succes in zijn strijd tegen kanker. De deur staat altijd open voor een terugkeer als zijn gezondheid het toelaat."

Wie is Allan Peiper?

Allan Peiper kwam in de jaren 80 vanuit Australië naar België om professioneel wielrenner te worden. Hij werd opgevangen door de familie Planckaert en werd een goeie vriend van Eddy Planckaert. Peiper reed onder meer voor Peugeot en Panasonic, een ritzege in de Giro in 1990 is zijn mooiste overwinning.

 

Peiper bleef na zijn actieve carrière in België en ging aan de slag als ploegleider. Hij werkte voor Lotto, T-Mobile en Team HTC, Garmin en BMC. In 2019 stapte hij in het verhaal van Team UAE en in die hoedanigheid was hij de architect achter het succes van Tadej Pogacar. Vooral in de Tour 2020 speelde hij een cruciale rol.

Peiper herbeleeft Tour 2020: "Mijn mooiste wielermoment"