Zit geschorste Chinese zwemmer Sun Yang weer in nauwe schoentjes?

  Sun Yang

  Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft laten weten dat het de beschuldigingen over de Chinese zwemmer Sun Yang te onderzoeken. Hij zou in officiële Chinese faciliteiten getraind hebben ondanks een schorsing van vier jaar.

  "Het WADA neemt de aantijgingen heel serieus", zegt James Fitzgerald, woordvoerder van het anitdopingagentschap. "We onderzoeken de zaak en zullen contact opnemen met alle relevante instanties, waaronder de Internationale Zwemfederatie (FINA)."   

   

  The Times beschikt over de gevoelige informatie. Volgens het Britse dagblad heeft de drievoudige olympische kampioen getraind in een centrum dat volledig gefinancierd wordt door de Chinese staat, wat indruist tegen de voorwaarden van zijn schorsing.   

   

  Het baseert zich op foto's die aantonen dat Yang aan het trainen is in het sportcomplex Anzi in de provincie Zhejiang, niet ver van zijn woonplaats. Zijn huidige schorsing loopt af in juni 2024, voor de start van de Olympische Spelen in Parijs. Eventuele verdere sancties kunnen zijn deelname in het gedrang brengen.

  Wie is Sun Yang?

  Sun Yang is niet de eerste de beste. De Chinees is drievoudig olympisch kampioen (2x in 2012 en 1x in 2016) en heeft nog 3 andere olympische medailles in zijn kast hangen. Daarnaast werd hij ook 11 keer wereldkampioen in groot bad.

   

  Maar Sun Yang is natuurlijk niet onbesproken. In 2014 testte hij een eerste keer positief, maar na een korte schorsing kon hij zijn carrière weer hervatten. Maar in 2018 ging hij zijn boekje te buiten bij een controle buiten competitie. Hij bedreigde de dopingjagers en vernielde zijn staal.

   

  Na een lange juridische strijd legde het TAS Sun Yang een schorsing van 8 jaar op, maar in juni werd die schorsing na een nieuw proces herleid tot 4 jaar en 3 maanden. Zijn schorsing loopt af net voor de Olympische Spelen van Parijs.