KBVB stuurt brief naar FIFA: "We zetten druk om situatie in Qatar te veranderen"

  Het WK voetbal in Qatar van volgende winter ligt al jaren onder vuur.

  De Belgische voetbalbond (KBVB) vraagt in een brief aan de FIFA om een Migrant Workers Centre op te richten voor de vele duizenden gastarbeiders in Qatar. "Wij geloven dat het WK voetbal in 2022 een belangrijke rol zal spelen als hefboom voor verdere en duurzame verbeteringen in Qatar", zegt Peter Bossaert, CEO van de KBVB.

  Het WK in Qatar ligt al sinds de toekenning ervan zwaar onder vuur. Het land staat immers bekend voor zijn inbreuken op verschillende mensenrechten, iets wat opnieuw pijnlijk duidelijk werd tijdens de bouw van de WK-stadions. De vele duizenden gastarbeiders werken in erbarmelijke omstandigheden, met al vele doden tot gevolg.

   

  De Belgische voetbalbond (KBVB) richtte daarom een informatie- en overlegorgaan op rond de situatie in Qatar.

   

  Na gesprekken met de Belgische afdelingen van Amnesty International en de vakbonden ACV BIE en AC ABVV heeft de bond een brief overgemaakt aan de FIFA.

   

  In die brief wordt aan FIFA-baas Gianni Infantino gevraagd om druk uit te oefenen op WK-gastland Qatar zodat er een Migrant Workers Centre kan worden opgericht. Het platform wil aandacht vragen voor de evolutie van de arbeidsomstandigheden in Qatar.


  Daarnaast werden nog verschillende acties besproken en vastgelegd. "Er is voortdurend overleg met FIFA om de situatie ter plaatse te monitoren en druk uit te oefenen voor verdere verandering", stelt de KBVB.

  "Verder stelt de KBVB een ethisch charter op met aandacht voor mensenrechten, diversiteit en arbeidsomstandigheden waar elke leverancier in Qatar aan moet voldoen vooraleer er een samenwerking plaatsvindt."

   

  "Er zullen samen met Amnesty International workshops georganiseerd worden voor het eigen personeel, staf en de Rode Duivels. En er komen informatiesessies over Qatar voor alle fans die de Rode Duivels achterna zullen reizen eind 2022."     

  CEO voetbalbond: "We blijven druk zetten met platform"

  Peter Bossaert (CEO van de KBVB): "Met het overlegplatform houden we de vinger aan de pols over de situatie in Qatar en komen we in contact met organisaties en mensen die op het terrein zelf aanwezig zijn."

   

  "Die inzichten overtuigen ons dat we met dit platform moeten blijven druk zetten op verandering. Wij geloven dat het WK voetbal in 2022 een belangrijke rol zal spelen als hefboom voor verdere en duurzame verbeteringen."  

  Met het overlegplatform komen we in contact met organisaties en mensen die op het terrein zelf aanwezig zijn.

  Peter Bossaert, CEO van de KBVB