Ga naar de inhoud

Clubliefde: Ronaldo koopt zich met 70 miljoen dollar in bij Cruzeiro

De Braziliaanse ex-voetballer Ronaldo heeft zich ingekocht bij Cruzeiro, de Braziliaanse club waar hij als tiener zijn debuut maakte op het hoogste niveau. "Ik wil iets teruggeven en de club terugbrengen waar ze hoort", zegt Ronaldo. 

Ronaldo verhuisde als tiener van Brazilië naar Europa, waar hij furore maakte als spits van PSV, Barcelona, Inter, Real Madrid en AC Milan. Maar de Braziliaanse spits maakte in 1993 in eigen land zijn debuut in het shirt van Cruzeiro.

 

In het shirt van die club trof hij 56 keer raak in 58 wedstrijden. Op 45-jarige leeftijd heeft "Il Fenomeno" nu 70 miljoen dollar geïnvesteerd in Cruzeiro, dat al 2 seizoenen in de Braziliaanse tweede klasse vertoeft.

 

"Ik ben zo blij dat we de transactie hebben kunnen afronden", zei Ronaldo. "Ik wil iets teruggeven aan Cruzeiro en de club terugbrengen op het niveau waar het thuishoort." Ronaldo kon de investering maken dankzij de investeringsbank XP.

De voetbalclubs in Brazilië zullen groeien en sterker worden. Het Braziliaanse voetbal zal nooit meer hetzelfde zijn.

José Berenguer, CEO van de bank waardoor Ronaldo zich kon inkopen bij Cruzeiro

De investering van Ronaldo is opvallend, omdat het de eerste is sinds het Braziliaanse congres enkele maanden geleden het licht op groen zette voor externe investeringen in Braziliaanse voetbalclubs. 

 

"Dit is revolutionair in de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal", zei Jose Berenguer, de CEO van XP. "De voetbalclubs in Brazilië zullen groeien en sterker worden. Het Braziliaanse voetbal zal nooit meer hetzelfde zijn."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie is Ronaldo?

Ronaldo maakte zijn profdebuut in 1993 voor Cruzeiro. Zijn prestaties bij Cruzeiro leverden hem een selectie op voor het WK van 1994, waar Brazilië zich tot wereldkampioen kroonde zonder dat Ronaldo ook maar een minuut speelde.

 

Vervolgens trok de spits naar PSV Eindhoven (1994-1996). Daarna schitterde hij bij FC Barcelona (1996-1997), Inter Milaan (1997-2002), Real Madrid (2002-2007) en AC Milan (2007-2008). Hij beëindigde zijn carrière in eigen land bij Corinthians (2009-2011).   

 

In 2002 schonk Ronaldo na lang blessureleed Brazilië zijn vijfde wereldtitel door in Zuid-Korea en Japan acht keer te scoren in zeven wedstrijden. Hij speelde in totaal 98 interlands voor de Seleçao, waarin hij 62 goals maakte.