13 keer het dak eraf: bekijk alle 9-darters uit de WK-geschiedenis

  Gary Anderson, Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen en William Borland.

  Na amper vier dagen op het WK darts zagen we zowaar al twee negendarters, getekend Willie Borland en Darius Labanauskas. Het leverde zulke heerlijke beelden op dat de vorige 10 succesvolle pogingen niet konden ontbreken. Geniet nog eens mee.

  Paul Lim (1990)

  Paul Lim schreef in 1990 WK-geschiedenis met de allereerste 9-darter. The Singapore Slinger streek er zowaar dubbel zoveel prijzengeld mee op als eindwinnaar Phil Taylor.

  Raymond van Barneveld (2009 en 2010)

  Om maar eens te benadrukken hoe straf de prestatie van Lim was: pas 19 jaar later kon Raymond van Barneveld dat kunststukje na-apen. Het deed de Nederlander zo veel deugd dat hij een jaar later nog eens met een herhaling uitpakte.

  Adrian Lewis (2011)

  Wat is nog straffer dan een 9-darter op het WK? Een 9-darter in de WK-finale. Adrian Lewis plaveide de weg naar zijn eerste wereldtitel met een perfecte leg tegen Gary Anderson. 

  Dean Winstanley (2013)

  Op 23 december 2012 schonk Dean Winstanley zichzelf een mooi kerstcadeautje met een 9-darter. De Engelsman stormde van het podium uit vreugde, maar zou zijn tweede ronde uiteindelijk wel verliezen.

  Michael van Gerwen (2013)

  De Nederlander Michael van Gerwen heeft maar liefst 24 9-darters achter zijn naam staan, een record. In de halve finale van 2013 mikte hij er bijna 2 na elkaar in het bord. Na 17 perfecte pijltjes liep het bij double 12 mis.

  Terry Jenkins en Kyle Anderson (2014)

  Op het WK van 2014 traden ook Terry Jenkins en Kyle Anderson toe tot het selecte clubje. Opvallend: allebei verloren ze wel hun wedstrijd. In augustus 2021 moest de dartwereld al op 33-jarige leeftijd afescheid nemen van Anderson.

  Adrian Lewis (2015)

  Als u goed heeft opgelet, kwam u de naam van Adrian Lewis al eens tegen. Ook op het WK van 2015 mocht The Jackpot vieren na een 9-darter tegen Raymond van Barneveld.

  Gary Anderson (2016)

  Op weg naar zijn 2e WK-finale op rij pakte de Schot Gary Anderson uit met een 9-darter tegen Jelle Klaasen. The Flying Scotsman was de 4e speler die erin slaagde zijn titel met succes te verlengen na zijn 1e WK-succes.

  James Wade (2020)

  Na 5 jaar wachten kon James Wade het Alexandra Palace nog eens verlossen. Helaas voor hem zat er geen publiek in het dartspaleis door de coronamaatregelen.

  William Borland (2021)

  De 25-jarige William Borland kon gisteren nog eens uitpakken met een 9-darter op het WK. De Schot wist met zijn geluk geen blijf, want hij wierp het kunststukje in de beslissende leg.

  Darius Labanauskas (2021)

  Amper een dag later was het alweer raak in het Alexandra Palace. Uitgerekend tegen onze landgenoot Mike De Decker mikte Darius Labanauskas een 9-darter in het bord. Toch kon het hem niet behoeden voor een nederlaag.