Triest einde van tijdperk: Francky Dury na 20 jaar ontslagen bij Zulte Waregem

  Zulte Waregem heeft Francky Dury (64) letterlijk en figuurlijk bedankt voor bewezen diensten. Na een resem slechte resultaten is Zulte Waregem op de voorlaatste plaats beland, na onderling overleg kreeg het clubicoon de rekening gepresenteerd.  Zijn assistenten Davy De fauw en Timmy Simons nemen over.

  Zulte Waregem, dat al niet goed aan de competitie begonnen was, pakte de voorbije weken een 0 op 9 op Anderlecht en Club Brugge en thuis tegen Union. Zijn laatste gelijkspel pakte het op 6 november in Eupen (1-1), de laatste zege was eind november tegen rode lantaarn Beerschot. Tussendoor verloor het van AA Gent (1-2).

  Omdat de concurrentie uit Seraing, Leuven, Brugge en Sint-Truiden punten pakte, belandde Zulte Waregem op de 17e barrageplaats. De voorbije duels tegen de top 5 gingen dan wel verloren, januari kondigt zich aan als een cruciale maand met duels tegen Oostende, Cercle, OHL en Beerschot. En in 2021 wacht nog KV Mechelen en Standard.

  De vraag was wat Zulte Waregem en zijn sportieve uithangbord, die sowieso eind dit seizoen zou stoppen, zouden doen en het antwoord kwam vandaag: in onderling overleg werd de samenwerking beëindigd.

   

  "Op sportief vlak blijft Zulte Waregem al maanden onder de vooropgestelde doelstellingen. We zijn niet over een nacht ijs gegaan. Franky heeft ervaring genoeg in het voetbal en we hebben veel gepraat de laatste weken. Het bestuur en de trainer waren het eens dat dit afscheid de enige optie was. Spijtig genoeg." 

  "De club bedankt Francky Dury voor zijn inzet en neemt met spijt afscheid van de trainer die de voorbije 20 jaar een uitzonderlijk palmares realiseerde", luidt het in een persbericht.

  Voor sommigen valt deze beslissing misschien te vroeg, voor anderen te laat.

  "Uit een grondige analyse blijkt dat een wissel van de sportieve leiding nodig is en de club heeft daarover een akkoord gesloten met Francky Dury. Voor sommigen valt deze beslissing misschien te vroeg, voor anderen te laat. Maar de sportieve kentering waarop de club hoopte, bleef uit."

  Het bestuur is ervan overtuigd dat er met de bestaande spelerskern beter kan gedaan worden. "Davy De fauw en Timmy Simons krijgen daarvoor de sportieve verantwoordelijkheid, ondersteund door de huidige staf."

  Ook de spelers worden op hun verantwoordelijkheden gewezen: "De club verwacht een reactie van de voltallige spelerskern die moet leiden tot betere resultaten."

  Francky Dury begon vorig jaar ook niet goed, maar kon dat toen nog rechttrekken.

  Tot slot een woord van dank

  Tot slot staat het persbericht ook stil bij het belang van Dury voor de club. "Zulte Waregem neem met spijt afscheid van Francky Dury, maar wil hem vooral bedanken voor het uitzonderlijke parcours en de onvergetelijke successen."

  "De voorbije 20 jaar promoveerde Essevee met hem naar eerste klasse, won het twee keer de Beker van België (2006, 2017), speelde het verschillende Europese campagnes en werd het in 2013 vicekampioen in de Jupiler Pro League."

  Het huwelijk tussen de 2 partijen gaat zelfs nog verder terug, want in 1992 begon Dury als coach bij eersteprovincialer Zultse VV, waarmee hij zou promoveren tot in eerste klasse. Op enkele korte intermezzo's na bij RRCH Gent, België en AA Gent bleef hij de club altijd trouw.

  Zes maanden voor zijn pensioen kende de verbintenis toch een pijnlijk einde.

  Bekijk het verslag in het Journaal: