Nadal maakt comeback in Abu Dhabi: "Het wordt heel moeilijk voor mij"

  Rafael Nadal in Washington in augustus.

  Rafael Nadal speelt vanaf morgen een demonstratietoernooi in het Midden-Oosten. Het wordt zijn eerste toernooi sinds begin augustus. Eerder in de zomer had hij ook al forfait gegeven voor Wimbledon en de Olympische Spelen door een aanslepende voetblessure. "Ik weet dat het niet eenvoudig wordt."

  Rafael Nadal speelde geen wedstrijd meer sinds zijn snelle exit op het toernooi van Washington begin augustus. De Spanjaard sukkelt al lang met een blessure aan zijn linkervoet. Zijn eerste wedstrijd in Abu Dhabi wordt er een tegen Andy Murray of Dan Evans.

   

  Nadal is nog altijd niet helemaal pijnvrij, toch is hij blij om er weer te staan. "Het gaat niet om de pijn. Tijdens mijn carrière heb ik vaak pijn gehad, bijna de hele tijd. Het gaat eerder om de kans te krijgen een pijn te voelen waarmee ik kan omgaan en goed kan spelen. We zullen zien."    

   

  "Ik moet het proberen in competitie", ging Nadal verder. "Natuurlijk voel ik mij beter, anders zou ik hier niet zijn. Ik weet dat de comeback niet eenvoudig wordt. Ik heb op dit moment geen hoge verwachtingen. Mijn enige verwachting is hier te zijn, opnieuw voor een groot publiek spelen, tegen goeie spelers en daarvan genieten."

   

  "Het is een heel zware periode geweest voor mij, echt waar, dus hier al gewoon kunnen zijn, is uitstekend nieuws voor mij."

  Het is een heel zware periode geweest. Ik ben al zo blij dat ik hier gewoon kan staan.

  Nadal hoopt dat zijn voetblessure nog positief zal evolueren. "Ik hoop dat het beter en beter wordt, zodat ik weer het niveau kan halen waarop ik mik. Als ik zonder beperkingen kan spelen, wil ik opnieuw voor alles vechten en dat is mijn doel. Uit ervaring weet ik dat alles snel kan veranderen.

   

  "Wat vandaag ook onmogelijk lijkt, niemand weet wat er binnen een maand kan gebeuren."   

   

  Op 17 januari start met de Australian Open het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. Nadal zal er met weinig competitieritme naartoe gaan en tempert dus de verwachtingen. "Het wordt heel moeilijk voor mij. Als het gaat zoals we hopen, dan zal ik voor Australië slechts een toernooi en deze twee matchen hier spelen. Ik zal dus weinig competitie in de benen hebben."

   

  "Maar het eerste doel is altijd hetzelfde: gezond zijn. Als ik gezond ben, brandt nog steeds het innerlijke vuur in mij om voor mijn doelen te blijven knokken."