Veljkovic voelt zich schuldig tegenover Vertenten: "Hij is het grootste slachtoffer"

  Bart Vertenten na zijn vrijlating uit de gevangenis.

  De schade na het voetbalschandaal in 2018 was niet te overzien. Maar voor Dejan Veljkovic betaalde scheidsrechter Bart Vertenten de grootste prijs. In Pano vertelt de makelaar dat hij zich schuldig voelt: "Het is mijn fout dat ik gezegd heb dat Vertenten aan me moest denken."

  Een grote carrière in de scheidsrechterswereld lag in het verschiet, maar door het voetbalschandaal zag Bart Vertenten al zijn dromen in rook opgaan.

  De nummer twee van de Belgische scheidsrechters wordt 10 oktober 2018 samen met collega Sébastien Delferière opgepakt. Na een nacht mocht Delferière de cel verlaten, maar Vertenten zat een maand vast.

   

  Tijdens een match Antwerp-Eupen in maart 2018 had Vertenten een onterechte penalty toegekend aan Antwerp. En door telefoontaps vermoedde het gerecht dat dit een dienst was aan Veljkovic. Aan het einde van een van zijn (vele) telefoontjes met Vertenten in aanloop van de match had Veljkovic namelijk gezegd: "Denk aan mij." Een uitspraak die kon wijzen op beïnvloeding.

  Als er één slachtoffer is gevallen in de hele Operatie Zero, dan is dat voor mij Bart Vertenten.

  Dejan Veljkovic

  In Pano zet Veljkovic de scheidsrechter uit de wind. "Hij heeft mij nooit geantwoord: ja, ik zal denken aan u", aldus de makelaar. "Hij heeft niéts geantwoord."

   

  De makelaar voelt zich schuldig voor wat Vertenten is overkomen. "Het is mijn fout dat ik gezegd heb: 'Denk aan mij'. Ik verwijt mijzelf dat. Dat is mijn fout." 

   

  Door het dossier is Vertentens carrière gekraakt. Veljkovic: "Als er één slachtoffer is gevallen in de hele Operatie Zero, dan is dat voor mij Bart Vertenten."

  In de uitzending van Pano en de online berichtgeving werd vermeld dat scheidsrechter Bart Vertenten niet wilde meewerken aan of reageren op de reportage. Dat klopt niet. 

   

  De redactie heeft contact met hem proberen op te nemen, maar dat gebeurde op een fout telefoonnummer. De redactie verontschuldigt zich hiervoor. "Ik ben tevreden dat er na 3 jaar door Dejan Velkjovic wordt bevestigd wat ik al heel die tijd zeg, namelijk dat er nooit sprake is geweest van enige beïnvloeding", aldus Vertenten.

  Bekijk de integrale uitzending op VRT NU: