Ga naar de inhoud

Quick Step-Alpha Vinyl voor 2022: "Hype rond Evenepoel is grootste gevaar"

Bij de start van het nieuwe jaar kijken we ook al reikhalzend uit naar de start van het wielerseizoen. Hoe liggen de kaarten voor de topteams in 2022? Wat mogen we verwachten en wat zijn de valkuilen? En wat is de mening van Renaat Schotte? In deel 1 overschouwen we Quick Step-Alpha Vinyl.

Hoe ging het in 2021?

 

Aantal zeges: 65 overwinningen

 

Belangrijkste zeges:

- Ronde van Vlaanderen (Asgreen)
- WK wielrennen (Alaphilippe, voor Frankrijk)
-
5 ritten in de Tour de France (4x Cavendish, 1x Alaphilippe)
- 4 ritten in de Vuelta (3x Jakobsen, 1x Sénéchal)
- Omloop Het Nieuwsblad (Ballerini)
- E3 Harelbeke (Asgreen)
- Driedaagse Brugge-De Panne (Bennett)
- Waalse Pijl (Alaphilippe)
- Ronde van België (Evenepoel)

Asgreen klopt Van der Poel in de sprint in de Ronde van Vlaanderen

Eendagswerk

 

Kopmannen:

 • Julian Alaphilippe
 • Kasper Asgreen
 • Yves Lampaert
 • Zdenek Stybar
 • Florian Sénéchal
 • Davide Ballerini

 

Grootste aanwinst/verlies: 

 

De voorjaarskern van Quick Step-Alpha Vinyl is nagenoeg intact gebleven.

 

Doelen voor 2022:

De ploeg geeft al jaren de toon aan in het eendagswerk en dat zal in het nieuwe jaar niet anders zijn. Niemand heeft een klassiekerkern die zo rijk gestoffeerd is, met zoveel verschillende speerpunten. Bovendien bulkt het zowel in de ploeg als in de ploegleidersauto van de ervaring.

 

Mogelijke gevaren:

Quick-Step heeft geen Wout van Aert of Mathieu van der Poel. In zijn beste dagen kan Julian Alaphilippe zijn voet naast dat duo zetten, maar meestal moet The Wolfpack tactisch een antwoord zien te vinden op de sterkte van deze twee kleppers. Kunnen alle toppers bij Quick-Step hun persoonlijke ambities blijven opzijzetten voor dat hogere teamdoel?

Rondewerk

 

Kopmannen:

 • Remco Evenepoel
 • Mattia Cattaneo
 • Fausto Masnada
 • Ilan Van Wilder


Grootste aanwinst/verlies:

De ploeg ziet João Almeida naar UAE vertrekken. De Portugees had een essentiële pion in de colonne rond Evenepoel moeten worden, maar zijn persoonlijke ambities reikten toch verder.

Aan de inkomende kant verwelkomt Quick-Step Ilan Van Wilder, die bevrijd werd uit zijn gouden kooi bij DSM. 2 jaar geleden werd hij als een van de grootste Belgische klimtalenten beschouwd, maar hebben blessures hem niet te veel afgeremd in zijn ontwikkeling? En kan hij zich schikken in een dienende rol voor zijn generatiegenoot Evenepoel?

Doelen voor 2022:

Quick Step-Alpha Vinyl zoekt in het rondewerk nog altijd wat naar een identiteit. De ploeg lijkt al zijn hoop te leggen in de ontbolstering van Remco Evenepoel. In de rondes van één week bewees die al zijn onweerstaanbare talent, maar om het project rond hem te doen slagen moet hij in 2022 bewijzen dat hij het ook in een grote ronde kan waarmaken.

Grootste gevaar:

 

In zijn meer dan 25-jarige geschiedenis won Quick-Step (in al zijn gedaanten) nog nooit een grote ronde. Patrick Lefevere is altijd een koele minnaar van ronderenners geweest, maar ziet zich met supertalent Evenepoel in de ploeg nu toch verplicht er werk van te maken. Zal hij zijn geduld kunnen bewaren als het niet meteen lijkt te lukken? En bezwijkt Evenepoel niet aan de hoge verwachtingen, zowel van de pers als van hemzelf.

Evenepoel en Van Wilder, "rivalen" bij de jeugd, nu herenigd bij Quick-Step

Sprints

 

Kopmannen:

 • Mark Cavendish
 • Fabio Jakobsen
 • Davide Ballerini
 • Ethan Vernon


Grootste aanwinst/verlies:

 

Manager Patrick Lefevere duwde Sam Bennett opzichtig naar de uitgang, maar hij verliest zo wel een garantie op een pak ritzeges. Ook Alvaro Hodeg, die weliswaar wat bleef hangen, heeft de ploeg verlaten. Beide sprinters werden niet echt vervangen, al hoopt het team dat de jonge Ethan Vernon kan uitgroeien tot een toekomstige topper.

 

Doelen voor 2022:

Fabio Jakobsen zal zich na een moeilijke periode willen opwerpen tot dé topsprinter van het peloton. Met de onbetaalbare Mørkøv beschikt hij alvast over de beste sprintloods van het peloton.

 

Grootste gevaren:

Fabio Jakobsen is bijzonder ambitieus en bewees in de Vuelta weer helemaal terug te zijn na zijn zware crash in de Ronde van Polen. De Nederlander zal ongetwijfeld zijn zinnen gezet hebben op de Tour de France, maar komt hij dan niet in het vaarwater van Mark Cavendish, die in 2022 voorbij Eddy Merckx kan gaan qua zeges? Of was de contractverlenging voor de 36-jarige Brit een inschattingsfout en dooft zijn carrière na een late opflakkering toch weer uit?

Blijft het koek en ei tussen Fabio Jakobsen en Mark Cavendish?

Quick Step-Alpha Vinyl 
IN UIT
Ilan Van Wilder (DSM) Sam Bennett (Bora-Hansgrohe)
Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix) João Almeida (UAE)
Mauro Schmid (Qhubeka) Alvaro Hodeg (UAE)
Stan Van Tricht (SEG Racing) Shane Archbold (Bora-Hansgrohe)
Ethan Vernon (jeugd) Ian Garrison (L39ion of Los Angeles)
Martin Svrcek (jeugd, vanaf juli)  

De mening van Renaat: "Leg de lat niet te hoog voor Evenepoel"

Quick Step-Alpha Vinyl heeft met het vertrek van onder meer Bennett en Hodeg inderdaad aan zeges ingeboet, maar als het verhaal van de grote rondes en Evenepoel in een stroomversnelling komt dit jaar, gaan ze misschien toch weer meer winnen. De ploeg heeft met enkele jongeren geïnvesteerd in de toekomst van die rondeploeg, maar hoever kunnen ze nu al springen?

 

Niemand weet ook wat Evenepoel écht kan in het werk over 3 weken, want zijn debuut in de Giro was geen échte test. Ik vind dat ze de lat niet te hoog mogen leggen. De hype rond Evenepoel is het grootste gevaar. De ploeg wijst dan vaak naar de media, maar ik vind dat het vooral Evenepoel en soms zijn entourage zelf zijn die dat aanzwengelen. De media haken daar dan op in.

 

Het ziet ernaar uit dat Evenepoel de Vuelta gaat rijden, maar in de Tour de France kan hij ook veel leren. Ik denk dat de Tour hem met die minder hoge bergen ook beter moet liggen dan de Vuelta. Alleen, met die tijdrit in het begin zou hij zomaar in de gele trui kunnen belanden, terwijl je op voorhand weet dat je die niet kunt vasthouden. Dan loert het gevaar van de hype weer om de hoek.

 

In het voorjaar zal Quick Step-Alpha Vinyl zonder twijfel toonaangevend blijven. Het heeft geen Van Aert of Van der Poel, maar het systeem met meerdere afwerkers werkt al jaren en zal blijven werken. Het collectief is tegenwoordig nóg belangrijker dan vroeger. Voor elke koers moet je een puzzel leggen. Hoe meer puzzelstukjes, hoe groter de kans op succes. De voorjaarsploeg van Quick Step-Alpha Vinyl hoeft zeker niet te blozen tegenover de concurrentie.

Renaat Schotte

wielerreeks 
02/01 Quick Step-Alpha Vinyl lees hier de voorbeschouwing
03/01 Alpecin-Fenix lees hier de voorbeschouwing
04/01 Lotto-Soudal lees hier de voorbeschouwing
05/01 Intermarché-Wanty-Gobert lees hier de voorbeschouwing
10/01 Jumbo-Visma lees hier de voorbeschouwing
11/01 UAE lees hier de voorbeschouwing
12/01 Ineos lees hier de voorbeschouwing
13/01 overige WT-teams lees hier de voorbeschouwing