Louis Vervaeke getuigt: "Overtraining en mentale moeilijkheden hebben tot burn-out geleid"

  Louis Vervaeke in De prijs van de winnaar.

  In de laatste aflevering van het Canvas-programma De prijs van de winnaar gaat het over de immense druk waaronder atleten moeten presteren, met ruime aandacht voor eenzaamheid, faalangst, depressie en burn-out. Wielrenner Louis Vervaeke (28) is een van de topsporters die zijn verhaal doet.

  Op zijn 22e liet Louis Vervaeke mooie dingen zien als klimmer en als tijdrijder. "Het jaar van de doorbraak", zegt hij daarover in De prijs van de winnaar.

   

  "Het seizoen erna wou ik tussen de toppers staan. Ik ging er stevig tegenaan in de winter en dat wierp zijn vruchten af in de eerste koersen. Het sein voor mij om nog zwaarder te trainen."

   

  "Alleen vergat ik dat het familiaal niet liep. Het bezorgde me extrasportieve stress. De combinatie van overtraining en mentale moeilijkheden hebben tot een burn-out geleid", getuigt Vervaeke.

   

  "Ik moest lossen en afstappen, mijn lichaam sputterde tegen, ik kon niks meer. Terwijl ik niks liever wilde dan hard rijden."

   

  "Je begint je schuldig te voelen en je begint te geloven wat ze zeggen. Dat ik een luie renner was bijvoorbeeld."

  Je begint je schuldig te voelen en je begint te geloven wat ze zeggen. Dat ik een luie renner was bijvoorbeeld.

  Louis Vervaeke

  "Nu zou ik zeggen: "Wees kalm""

  "Als je je als persoon niet goed voelt, met stress te kampen krijgt of met privéproblemen zit, kan je niet je beste prestaties leveren", weet Louis Vervaeke nu.


  "Je hebt ook niet Louis de topsporter enerzijds en Louis de gezinsman anderzijds. Dat zijn geen twee aparte personen."

  Ondertussen heeft Vervaeke een mooi evenwicht gevonden. Hij is gelukkig getrouwd, vader van de kleine Augustin en op wielervlak komt hij weer aan de oppervlakte.

   

  Voor Alpecin-Fenix heeft de klimmer dit jaar een mooie Ronde van Italië gereden, in de Ronde van Duitsland won hij de bergprijs. En volgend seizoen koerst Vervaeke voor het grote Quick-Step-team.

   

  "Vroeger was ik misschien de naïeve topsporter die dacht dat alles in stijgende lijn moet gaan. Voor een zwak moment was er geen plaats. Ik mocht ook niet ongelukkig zijn, dacht ik."

   

  "Jong en naïef", lacht Vervaeke minzaam. "Nu zou ik zeggen: "Wees kalm. Doe rustig en heb vertrouwen in jezelf."

  Kijk naar De prijs van de winnaar op VRT NU

  (klik of duw op de poster om de aflevering te bekijken)