Bondsparket vraagt 1 speeldag met uitstel voor Abdoulaye Seck (Antwerp)

  Abdoulaye Seck (rechts) kreeg rood van Lawrence Visser na een explosie van woede.

  Abdoulaye Seck (29) is vanmiddag voor het bondsparket verschenen. De Senegalese verdediger van Antwerp ging zondag door het lint tijdens de rust van Antwerp-Standard. Hij hield ook tijdens de zitting van vandaag de lippen stijf op elkaar over de aanleiding van zijn uitbarsting. 

  Abdoulaye Seck kookte van woede op de Bosuil na een woordenwisseling met Standard-speler Selim Amallah. 

   

  Seck reageerde als door een wesp gestoken, maar weigerde te herhalen wat er was geroepen vanuit het andere kamp.

   

  Ook tijdens de zitting voor de bondsprocureur was Seck niet loslippig. Hij vertelde dat er "geen racisme" was, maar dat hij "persoonlijk zwaar geraakt" was.

   

  De boodschap herhalen, dat wilde Seck niet doen. "Maar ik, mijn familie en iedereen die me na aan het hart ligt, is zwaar geraakt. Ik ben helemaal geen gewelddadig persoon. Wat er gebeurd is, had niet gemogen."

   

  Zijn advocaat Jonathan Himpe lichtte verder toe dat voor Seck het voorval intussen al is afgesloten. "Het is niet zijn intentie om vorderingen te gaan treffen richting meneer Amallah. Bovendien hoeft volgens mijn cliënt niet alles tot het publieke domein te behoren. Voor hem behoort dit tot de privésfeer."

   

  Selim Amallah werd als getuige opgeroepen. Volgens zijn verklaringen heeft hij enkel "ferme ta bouche (hou je mond)" geroepen na de discussie met de lijnrechter en was er geen sprake van racisme.

  Ik ben helemaal geen gewelddadig persoon. Wat er gebeurd is, had niet gemogen.

  Abdoulaye Seck (Antwerp)

  Scheidsrechter: "Als we racisme hadden gedetecteerd, dan hadden we streng opgetreden"

  Wat de precieze aanleiding was, wist ook scheidsrechter Lawrence Visser niet. "Seck reageerde heel agressief en zocht de confrontatie op met meerdere spelers."

   

  "Gezien de chaotische sfeer en Secks emotionele en buitensporge reactie, zag ik geen andere uitweg dan een rode kaart. Dat was de enige manier om te vermijden dat de situatie verder uit de hand liep."

   

  Pas nadien ving Visser op dat Seck geprovoceerd zou zijn door Amallah. "Op het veld had ik geen enkel gevoel dat het om een geval van discriminatie of racisme ging."

   

  "Na het tonen van de rode kaart heeft Jan Van Damme (assistent Antwerp, red.) melding gemaakt van kwetsende woorden. In de spelerstunnel had Sven Jaecques er ons op gewezen dat het ging om racisme. Wat er precies gezegd is, kon of wilde niemand precies zeggen", getuigde Visser. 

   

  "Als wij enige vorm van racisme hadden gedetecteerd, hadden we ook streng opgetreden. Dat veroordelen wij met klem. Daar is geen plaats voor in het voetbal."

  "Niemand fysiek of verbaal aangevallen, maar zo'n reactie kan niet"

  Het Bondsparket betreurt dat de getuigenissen geen klaarheid hebben kunnen scheppen. 

   

  "Een speler reageerde heel hard, emotioneel en agressief op een voorval. Helaas weten we ook nu nog steeds niet wat daar precies gebeurd is", aldus de procureur.

   

  "Zijn reactie was buitensporig, maar hij heeft niemand verbaal of fysiek aangevallen. Toch kan zo'n reactie niet. Een voetballer moet zich kunnen beheersen."

   

  De bondsprocureur stelde voor om Seck te straffen met één speeldag schorsing. "Al dan niet met uitstel", klonk het. 

   

  Er staat ook nog een openstaande voorwaardelijke schorsing achter zijn naam. Het Disciplinair Comité doet dinsdagavond uitspraak over de zaak.