Ga naar de inhoud

Swings, Vosté en Tas kunnen olympisch schaatsticket voor Peking 2022 boeken

Voor Sandrine Tas, nog maar 2 jaar aan het schaatsen, worden het haar eerste Winterspelen.

België mag 3 langebaanschaatsers naar de Olympische Winterspelen van Peking 2022 (4-20 februari) sturen: Bart Swings, Mathias Vosté en Sandrine Tas voldeden tijdens de 4 manches van de wereldbeker aan de internationale eisen.

Swings maakt zich op voor zijn derde Spelen, Vosté voor zijn tweede. Tas, die nog maar 2 jaar geleden haar eerste wereldbekerwedstrijd schaatste, debuteert in de Chinese hoofdstad.

Swings is de onbetwiste kopman, hij pakte in 2018 zilver op de massastart. De 30-jarige mag in Peking zijn gewenste drukke programma afwerken. Hij start op 3 afstanden (1.500, 5.000 en 10.000 meter) en op de massastart. Op 19 februari begint hij als een van de favorieten aan die laatste discipline.

Vosté kan zich opmaken voor de middenafstanden, de 1.000 en de 1.500 meter. De 27-jarige, die net als Swings nabij de Thialf-arena in Friesland woont, verbeterde zich dit seizoen met een fractie (4 honderdsten) op de 1.000 en een pak meer op de 1.500 meter (1"97).

Tas haalde het eerder met de hakken over de sloot. De 26-jarige, die enkele maanden geleden afstudeerde als bio-ingenieur, is enkel zeker van de massastart, op de 500, 1.000 en 1.500 meter staat ze op de reservelijst.

De olympische campagne van Stien Vanhoutte kende geen succes. Door ziekte waren de prestaties van de in Inzell trainende schaatsster bij de wereldbekerwedstrijden in Europa onder de maat, voor Salt Lake City liet ze verstek gaan. De prestatieverbeteringen in Calgary waren daarna onvoldoende om in Peking te geraken.

Bart Swings.

Voor Spelen enkel nog EK van 7 tot 9 januari in Heerenveen

Tot de kerstdagen kunnen Swings en co. trainen in Heerenveen. Daar voegen ze zich bij hun gebruikelijke trainingspartners. "Ik schaats tot aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) met Team IKO", laat Swings weten. Tijdens het OKT vechten de Nederlanders uit wie er naar de Spelen gaan.

"Dan ga ik even naar België en werk ik daar tussen kerst en Nieuwjaar vooral op fysiek vlak", aldus Swings.

Voor de opening van de Spelen, op 4 februari, wacht er niet meer dan één serieuze wedstrijd. Dat is de Europese titelstrijd, die van 7 tot en met 9 januari in Heerenveen wordt gehouden.

Mathias Vosté.