Ga naar de inhoud

Shorttrackers Stijn en Hanne Desmet mogen op 3 afstanden aantreden op Winterspelen

Stijn en Hanne Desmet op stage met de olympische winterselectie in Portugal eerder dit jaar.

De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft broer en zus Stijn en Hanne Desmet 3 startbewijzen gegeven voor de Olympische Winterspelen in Peking (4-20 februari). De shorttrackers komen in actie op de 500, 1.000 en 1.500 meter.

Het geslacht Desmet had zich in vier wereldbekerwedstrijden voor de Spelen gekwalificeerd. De twee olympiërs bereiden zich in Heerenveen voor op Peking.

Het is nog onduidelijk of er 3 weken voor aanvang een testwedstrijd kan worden georganiseerd. Eerder werd besloten dat de Europese titelstrijd in Dresden, in Duitsland, vanwege de coronapandemie niet doorgaat.

De Belgische gemengde aflossingsploeg heeft niet meer dan een puur theoretische kans. Alleen als 1 van de 12 geplaatste landen zich terugtrekt, komt het viertal uit België in beeld. De ISU verklaart dat dat land zich voor 14 januari dient te melden.

Het mixed team (naast de Desmets bestaand uit Tineke den Dulk en Ward Pétré) bezet in het eindklassement voor de wereldbeker de 10e plaats. Twaalf landen kunnen in de Chinese hoofdstad starten. De Verenigde Staten (nummer 11), Kazachstan (12) en Polen (13) mogen wel meedoen, omdat - in tegenstelling tot de Belgen - meer dan 2 schaatsers van die landen aan de individuele eisen voor deelname hebben voldaan.