Ga naar de inhoud

meest recent

Overkokende potjes bij JPL-spelers: "Er wordt aan gewerkt, maar het is nog een lange weg"

 ma 13 december 2021 20:15
In Antwerp-Standard ontspoorde het gisteren op het veld.
In Antwerp-Standard ontspoorde het gisteren op het veld.

Vorige week lieten de fans in de Belgische competitie zich niet van hun mooiste kant zien, afgelopen weekend volgden enkele voetballers dat slechte voorbeeld. "Ik denk dat spelers nog veel meer voor elkaar kunnen opkomen", zegt sportpsycholoog Kris Perquy in De Wereld Vandaag.

Het was ambras in de klas gisteren op de Bosuil. Antwerp-verdediger Abdoulaye Seck ging door het lint na een opmerking van Standard-speler Amallah of scheidsrechter Visser. Diep in de 2e helft ontspoorde de match opnieuw met 2 rode kaarten.

 

"Het was natuurlijk geen fijn schouwspel, maar verbaasd ben ik niet", zegt sportpsycholoog Kris Perquy.

 

"In een match is er heel veel druk en emoties spelen een belangrijke rol. Dan is het niet zo vreemd dat de potjes af en toe overkoken."

 

Hebben voetballers dan geen voorbeeldfunctie? "Ja, net als andere atleten dat ook hebben. Voetbal is natuurlijk enorm gemediatiseerd, we zien alles wat er gebeurt."

 

"In het merendeel van de situaties zijn de voetballers in staat om hun emoties onder controle te houden. Ze reageren op een goede en faire manier." 

 

"In het heetst van de strijd kunnen spelers ongepast reageren en daar heb ik begrip voor. Zeker als het een opmerking betreft over iemands identiteit zoals een racistische opmerking. Dan begrijp ik dat iemand helemaal over de rooie gaat."

In het heetst van de strijd kunnen spelers ongepast reageren en daar heb ik begrip voor. Zeker als het een opmerking betreft over iemands identiteit.

"Meer en meer aandacht voor omgaan met emoties"

Perquy is ook coördinator van de Taskforce psychologie bij de Voetbalbond. "We doen al van bij de jeugdopleiding veel inspanningen om spelers te leren omgaan met emoties. De spelers leren dan emoties herkennen bij zichzelf en emoties bij de tegenstander."

 

"Spelers dagen elkaar uit en intimideren elkaar. Maar wij proberen spelers en coaches ervan te overtuigen dat ze hun energie beter steken in het volgen van de tactische richtlijnen en het elkaar motiveren."

 

"Binnen de clubs is er duidelijk meer en meer aandacht voor emoties en het omgaan met de emoties. Maar er is nog een lange weg te gaan."

 

Heeft sportpsycholoog Perquy nog extra advies voor spelers en hun team? "Ik denk dat de spelers vooral nog meer voor elkaar kunnen opkomen."

 

"Als ze zien dat een van hun ploegmaten slecht bejegend wordt, kunnen ze als team een statement maken en van het veld stappen. Ook scheidsrechters kunnen daarin een belangrijke rol spelen."

Lees ook: