Voordeel voor Verstappen? Voorbije 6 jaar won polesitter in Abu Dhabi

  Heeft Max Verstappen het voordeel in Abu Dhabi?

  Heeft Max Verstappen in Abu Dhabi een stap dichter naar zijn eerste wereldtitel gezet? De voorbije 6 jaar won de polesitter alvast de race op het Yas Marina Circuit. Maar daar hoort wel een belangrijke kanttekening bij.

  Abu Dhabi staat sinds 2009 op de F1-kalender, maar zeker in het begin was de polepositie niet meteen een voordeel op het Yas Marina Circuit. Er leek zelfs een vloek op te liggen.

   

  Van 2009 tot 2014 won de polesitter slechts één keer ook daadwerkelijk de race: in 2010 reed Sebastian Vettel van begin tot einde aan de leiding. Maar liefst 4 keer viel de polesitter uit met pech.

   

  Maar die vloek lijkt sinds 2015 opgeheven. De voorbije 6 jaar zag de polesitter ook als eerste de geblokte vlag in Abu Dhabi. Vorig jaar leidde Verstappen de race van start tot finish, krijgen we morgen een herhaling te zien?

  GP van Abu Dhabi
  Jaar Polesitter Winnaar
  2009 Hamilton Vettel
  2010 Vettel Vettel
  2011 Vettel Hamilton
  2012 Hamilton Raikkonen
  2013 Webber Vettel
  2014 Rosberg Hamilton
  2015 Rosberg Rosberg
  2016 Hamilton Hamilton
  2017 Bottas Bottas
  2018 Hamilton Hamilton
  2019 Hamilton Hamilton
  2020 Verstappen Verstappen

  Vernieuwd circuit

  Omdat het Yas Marina Circuit de voorbije jaren niet echt spannende races opleverde, werd aan het circuit gesleuteld. Een chicane aan het einde van de eerste sector werd weggehaald, een technisch gedeelte werd geschrapt.

   

  Het moet een snellere en vooral spannendere race opleveren. In de kwalificaties was het verschil alvast zichtbaar: vorig jaar knalde Verstappen naar de pole in 1'35"246, vandaag in 1'22"109. Maar liefst 13 seconden sneller. 

   

  Of de polesitter ook morgen aan het langste eind trekt in Abu Dhabi, valt dan ook af te wachten. Verstappen en Hamilton kennen alvast hun opdracht: voor hun rivaal eindigen en de wereldtitel is binnen.