Hannes verraste vriend en vijand met EK-selectie: "Liep 8 maanden geen meter"

  Pieter-Jan Hannes. Ofwel: de man met de haarband.

  Pieter-Jan Hannes is de verrassende naam in de Belgische selectie voor het EK veldlopen komende zondag. Hannes – die we vooral kennen als de man met de haarband – was er op de Spelen bij in Rio op de 1500 meter, maar is intussen geen prof meer. "Ik zag een kans in Roeselare en greep die ook", verklaart hij.

  “Ik rook een kans op de selectiewedstrijd in Roeselare en ik heb die gegrepen”, opent Pieter-Jan Hannes het verhaal over zijn verrassende EK- selectie.

   

  “Als Naert, Bouchiki en Abdi mee hadden gelopen, was ik er zeker niet bij. Mijn rol op het EK zal dan ook vooral ondersteunend zijn. Een reserve is belangrijk voor de ploeg om op terug te vallen."

   

  Stapt Hannes dan zonder ambities op het vliegtuig richting Dublin? "We geloven wel in een top 6 met ons Belgisch team", deelt de 29-jarige atleet voorzichtig.

  Ik ben afgelopen zomer opnieuw van 0 begonnen.

  Pieter-Jan Hannes

  De naam Pieter-Jan Hannes verdween plots van de startlijsten in het veldlopen. “In de allereerste lockdown (voorjaar 2020, red.) heb ik voor het eerst in 20 jaar een sabbatperiode genomen", geeft Hannes toe. 

   

  “Ik heb gedurende 8 maanden geen meter gelopen. Daarna heb ik een nieuwe coach onder de arm genomen: ex-atleet Pieter Desmet. We zijn afgelopen zomer opnieuw van 0 begonnen. De aanpak van Pieter werkt voor mij goed. Ik heb in Leuven een leuke trainingsgroep met vrienden en dat motiveert me.”

   

  In zijn sabbatperiode richtte Hannes evenementenlocatie ‘Ferme Koer’ in Binkom op. Een oude vierkantshoeve die hij opknapte: "We hebben een grote schuur waar huwelijksfeesten doorgaan, een glamping en een tiny house met sauna en jacuzzi.”

   

  “En er staat nog heel wat op stapel”, vervolgt Hannes enthousiast. “Gelukkig ben ik niet vies van wat werk. Dat is een leuk neveneffect van altijd topatleet te zijn geweest.”

  Pieter-Jan Hannes runt een eigen evenementenlocatie in Binkom: ‘Ferme Koer'.

  Parijs 2024? "Waarom niet?"

  Een nieuw begin, een nieuwe trainer. Zijn er dan ook nieuwe doelen? “Mijn trainer en ik hopen de komende jaren om voor mij het best mogelijke er uit te halen, op welk niveau dat dan ook is", is Hannes realistisch.

   

  En met het best mogelijke, bedoelt hij misschien wel de Spelen in Parijs. ”Wy not?”, verrast de veldloper. “Het zou mij nog trotser maken om er als amateur te geraken dan 5 jaar geleden als prof."

   

  “De 3000 meter steeple wil ik echt een kans geven. Het is wel iets wat me ligt. Met Pieter Desmet - die zelf één van de beste Belgische steeplelopers ooit is - moet dat lukken. En sowieso is die steeple een uitstekend middel om mijn 1500 meter weer goed op de rails te krijgen. Dus we zien wel."