Is er sprake van Max-mania in Nederland? "We beseffen dat dit uniek is"

  Fans van Verstappen op Zandvoort eerder dit jaar.

  Dit weekend valt de beslissing in de Formule 1. Wie wordt wereldkampioen: Lewis Hamilton of Max Verstappen? Heel Nederland hoopt op een eerste titel voor Max en dus is de oranjegekte weer een feit. "Sfeer zoals bij de grote voetbaltoernooien", vertelt Jan Lammers, sportief directeur van de Grote Prijs van Zandvoort.

  Alle ogen van sportliefhebbers zijn dit weekend op Abu Dhabi gericht voor de ontknoping van de wereldtitelstrijd in de F1. En in Nederland leeft het natuurlijk nog een tikkeltje meer. "Iedereen beseft natuurlijk hoe uniek dit is", vertelt Lammers, zelf ook ex-F1-coureur. 

   

  "Max Verstappen is hier enorm populair. Er heerst wel een beetje een sfeer zoals bij de grote voetbaltoernooien. Wat rood is voor de autosport in Italië, is oranje bij ons. We zijn heel blij en trots. Dat zag je ook al in Zandvoort dit seizoen. Het wordt genieten dit weekend."

   

  "Er zijn natuurlijk verschillende soorten fans. Je hebt de mensen die al heel hun leven de F1 volgen en dan heb je de mensen die net door het succes van Max Verstappen geïnteresseerd zijn geraakt. Ook de populaire Netflix-reeks heeft voor nieuwe fans gezorgd."

   

  "Ik denk wel dat de fans van het eerste uur dit nog net iets intenser zullen beleven. En de nuchtere fans genieten ook van Lewis Hamilton."

  Er zijn natuurlijk verschillende soorten fans. Je hebt de mensen die al heel hun leven de F1 volgen en dan heb je de mensen die net door het succes van Max geïnteresseerd zijn geraakt.

  Hoe ziet Lammers de race lopen zondag? "Ik denk niet dat Max of Lewis het op een contact willen laten aankomen. Ik denk dat Max het fair en op de baan wil winnen. Maar daar zal hij wel zijn handen vol mee hebben. De Mercedes is erg sterk en ook het circuit is meer in het voordeel van Mercedes."

   

  "Het zal door de kwaliteit van de auto bepaald worden en dus heeft Hamilton misschien meer kans. Maar ook hij zou de wereldtitel verdienen. Ik kom zelf uit de sport dus van mij mag de beste winnen, ook al ben ik Nederlander."

   

  "Als je het bekijkt door de bril van Hamilton, is het ook waanzinnig. Hij moest de laatste drie races winnen. Zelfs een strafpunt zou zijn titelkansen al gefnuikt hebben."

   

  En wat denkt hij tot slot over de rijstijl van Max? Zeker over de laatste race is heel wat gezegd en geschreven. "Nou, Max voelt zich benadeeld door de FIA, maar hij zoekt altijd de grenzen op. Als je bij een trajectcontrole altijd de 105 opzoekt waar je 100 km/u mag, dan zal je sneller een boete krijgen dan de chauffeur die 98 rijdt."