De discrete allemansvriend die iedereen meesleurde in zijn val: wie is Dejan Veljkovic?

  Het hele schandaal draait bijna volledig om zijn woorden. Toch hoort en ziet u Dejan Veljkovic (50) vanavond in Pano wellicht pas voor het eerst écht spreken. Hoe kon de Servische makelaar in alle anonimiteit uitgroeien tot een splinterbom in het voetbal? Portret van de meestercharmeur met een vol vriendenboekje dat zou leeglopen.

  “Het moet ongeveer tien jaar geleden geweest zijn. Op de redactie kreeg ik plots een kartonnen doos afgeleverd… Er zat een truitje van Milan Jovanovic in. De afzender: Dejan Veljkovic - ik kende hem niet, had er ook nog nooit mee gesproken.”


  In een aflevering van Extra Time, kort na het voetbalschandaal, haalt presentator Frank Raes de herinnering boven. Hij is één van de velen die in de bewuste periode een anekdote over de makelaar afstoft. De ene kreeg een gloednieuwe iPhone aangeboden, de ander enkele dure flessen champagne of een uitnodiging om in Antwerpen eens samen te gaan shoppen.


  De Servische Sinterklaas, lijkt het wel.


  In tribunes van Belgische voetbalstadions schudt hij alvast evenveel handjes. De rijzige Veljkovic duikt er steevast op in een piekfijn kostuum met een duur horloge aan de pols. Hij maakt er vlotte praatjes met spelers, bestuursleden en journalisten in uitstekend Nederlands met sappig Balkan-accent.


  “Mijn vriend”, klinkt zijn vaste aanhef. Sommigen zullen er nu groen om lachen…

  Een vertrouwd beeld: Dejan Veljkovic in piekfijn kostuum in gesprek met een clubleider.

  Contactenlijst vol -ic'en

  Voor het brede publiek is Dejan Veljkovic tot die bewuste 10 oktober 2018 een onbekend figuur. Zijn naam valt soms in de kolommen van de voetbalkranten na een geslaagde transfer, maar de Serviër is een pak minder prominent aanwezig dan pakweg collega-makelaar Mogi Bayat. Liever de luwte.


  Bijna even geruisloos verliep de voetbalcarrière van Veljkovic. In 1992 belandt de 22-jarige aanvaller bij tweedeklasser Eendracht Aalst - hij speelt er onder meer samen met Gilles De Bilde en Vincent Mannaert. Groot is zijn sportieve erfenis niet. En door een knieblessure moet Veljkovic vroeg zijn schoenen aan de haak hangen.


  Veljkovic blijft wel actief in het Belgische voetbal. Wanneer zijn ex-club een doelman zoekt, loodst hij oud-ploegmaat Vladan Kujovic naar Aalst. Zijn eerste stappen in de makelaarswereld. Door zijn omvangrijke contactenlijst in Oost-Europa zou Veljkovic nog veel meer -ic’en naar ons land loodsen. Na het faillissement van Aalst trekken die vooral richting Lokeren, Lierse en Mechelen.

  Dejan fikst het

  Veljkovic wordt er de huismakelaar. Clubleiders zoals Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht zien de joviale Veljkovic wel graag langskomen op hun bureau. Zeker nadat hij onder meer met een flinke meerprijs weet te slijten aan een rijke Russische ploeg. Veel deals gebeuren via “slimme” financiële constructies, lucratief voor alle partijen.


  Ook bij een kransje speler en trainers is Veljkovic bijzonder geliefd. Voor de vaste klanten in zijn portefeuille doet hij alles. Wanneer keeper Zvonko Milojevic verlamd geraakt door een auto-ongeval laat Veljkovic zijn wagen ombouwen. Heeft een speler geen babysit? Wordt geregeld. Een trainer met een vertrekwens? Dejan fikst het wel.


  Wie aan één van zijn vertrouwelingen raakt, maakt dan ook kennis met de andere kant van Veljkovic. Want de Serviër schrikt er niet voor terug om een dreigend telefoontje te doen of een clubbestuurder in zijn bureau de mantel uit te vegen.

  Nog een vertrouwd beeld: Veljkovic aan de telefoon.

  Koetjes en kalfjes

  De aanpak van Veljkovic lijkt aan te slaan. Na heel wat transfers bij kelderclubs en middenmoters begint de Serviër zich ook binnen te wringen bij de top van het Belgische voetbal. Vooral dankzij de transfer van Milan Jovanovic naar Anderlecht in de zomer van 2011 maakt Veljkovic furore. Hij slaagt erin om het complexe dossier te ontwrichten. Manager Herman Van Holsbeeck is de makelaar bijzonder erkentelijk. Weer een “vriend” erbij.


  Ook bij Club Brugge, Racing Genk, Standard en AA Gent is Veljkovic ondertussen een vaste klant. Zo regelt hij de miljoenentransfer van Sergej Milinkovic-Savic naar Lazio Roma - een Italiaanse subtopper. Zijn tentakels verspreiden zich als een inktvlek over het Belgische voetbal.


  Voor Veljkovic zijn er amper genoeg uren in een dag om al zijn vriendschapsbanden te onderhouden. Zijn witte iPhone plakt 24 uur op 24 aan zijn oor om met iedereen bij te praten. Soms koetjes en kalfjes, meestal over voetbal.

  Dejan Veljkovic op de tribune met zijn "vriend" Milan Jovanovic.

  Statement

  Wat Veljkovic niet wist: ook de Belgische justitie luistert mee naar de babbels. Die volgen met stijgende verbazing de conversaties met zijn “vrienden”. Vooral de gesprekken met scheidsrechters Sébastian Delferière en Bart Vertenten doen alle alarmbellen afgaan.


  Op 10 oktober 2018 barst de bom. Dejan Veljkovic wordt opgepakt op verdenking van witwaspraktijken, lidmaatschap van een criminele organisatie en omkoping. Drie jaar lang verstopt de Servische makelaar zich voor de buitenwereld na zijn vrijlating onder voorwaarden. Alleen in februari 2019 duikt hij - 10 kilogram lichter - nog eens op in de eretribune van Anderlecht. Een statement.


  Dan al was duidelijk dat Veljkovic de eerste spijtoptant in de Belgische geschiedenis zou worden. Eén voor één praat hij zijn “vrienden” aan de galg in ruil voor strafvermindering. Het ijzersterke geheugen van Veljkovic en zijn gedetailleerde zwarte boekhouding sparen niemand. In 47 verklaringen wordt met tientallen trainers, managers en bestuurders afgerekend.


  Het definitieve einde van de vriendschappen.

  "Het Verhaal van Dejan Veljkovic" is vanavond vanaf 21.30 uur te bekijken op Eén en VRT NU.