Beerschot dient een klacht in bij Comité P na "politiegeweld" na Antwerpse derby

  De politie was massaal aanwezig op het Kiel.

  Voetbalclub Beerschot heeft beslist om een klacht in te dienen bij Comité P, intern toezicht en bij de Antwerpse onderzoeksrechter na de derby tegen aartsrivaal Antwerp. De club doet dat nadat de ordediensten op het Kiel fel hadden gereageerd. "De getuigenissen die ons de laatste dagen hebben bereikt, zijn zorgwekkend", zegt de club

  De  poppen gingen vorige zondag aan het dansen toen een supporter van Beerschot een vuurpijl in het vak van de bezoekende Antwerp-fans had gegooid. Na het laatste fluitsignaal kwamen ook heel wat fans van de thuisclub het veld op. 

   

  De orde werd hersteld door de politie, die massaal aanwezig was voor de derby. Beerschot veroordeelde de incidenten al, net als de Pro League. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zat samen met de KBVB en de Pro League en eiste "een duidelijk signaal".

   

  Voor Beerschot is de kous echter nog niet helemaal af. Het heeft beslist om een klacht in te dienen bij Comité P, intern toezicht en de Antwerpse onderzoeksrechter. De club doet dat omdat de politie volgens hen buitensporig geweld had gebruikt om de gemoederen te bedaren.

  Het statement van de club:

  "De beelden die zijn toegekomen, alsook de verschillende getuigenissen die we de laatste dagen mochten ontvangen zijn zorgwekkend. Vele mensen hebben ons gemeld dat zij niet enkel ontdaan waren van de individuele actie van de vuurpijlgooier, maar ook van het politiegeweld dat achteraf plaatsvond."

   

  "Uit de beelden en getuigenissen blijkt dat er door de politie werd geslagen op het moment dat de geviseerde persoon nog geen direct of indirect gevaar vormde. Bovendien waren er heel wat kinderen en jeugdige supporters getuige van dit tafereel", lezen we op de website van de club.


  "Vanuit Beerschot hebben wij eerst alle informatie verzameld om een weloverwogen besluit te kunnen nemen. We hebben nu besloten om zowel als club als in naam van voorzitter Francis Vrancken een klacht neer te leggen bij zowel Comité P en intern toezicht als bij de onderzoeksrechter."


  "Zowel de voorzitter als de club keuren elke vorm van geweld ten stelligste af, maar wensen wel dat diegenen die de exclusiviteit hebben om geweld te mogen gebruiken om onze veiligheid te waarborgen dit ook conform de regels doen."


  "Beerschot en haar voorzitter wensen dat iedereen zich veilig kan voelen in het stadion en dat iedereen gevrijwaard wordt van elke vorm van geweld. De bevoegde instanties zullen uiteindelijk moeten oordelen over de proportionaliteit van het geweld en bij disproportioneel geweld zullen zij moeten optreden en dit moeten afkeuren." 


  "Ook supporters die zich misschien in eerste instantie niet aan de regels hebben gehouden, moeten in onze rechtsstaat kunnen rekenen op een proportionele reactie en niet op puur tegengeweld. Beerschot en haar voorzitter zullen dan ook aandringen op een grondig onderzoek en hebben alle vertrouwen in de gerechtelijke instanties."

  Ook supporters die zich misschien in eerste instantie niet aan de regels hebben gehouden, moeten in onze rechtsstaat kunnen rekenen op een proportionele reactie en niet op puur tegengeweld.

  Beerschot