Gewichtheffen wordt erkende topsporttak en kan op Vlaams geld rekenen

  Nina Sterckx (19) eindigde 5e in de klasse tot 49 kg op de Spelen in Tokio.

  Goed nieuws voor het gewichtheffen in Vlaanderen, de sport is toegevoegd aan de Vlaamse topsporttakkenlijst. De sporten op die lijst komen in aanmerking voor financiële steun voor de topsportwerking. Uithangbord Nina Sterckx reageert "heel blij". Slechts nieuws is er voor het handbal, dat wordt geschrapt, maar dat was al eerder bekend.

  Na de Spelen in Tokio afgelopen zomer doemt over 3 jaar al Parijs 2024 aan de einder op. De Vlaamse regering legt in aanloop naar elke olympiade een Vlaamse topsporttakkenlijst vast met sporttakken die op financiële steun kunnen rekenen.

  Gewichtheffen komt nu op die lijst terecht,  op voorstel van Vlaams minister van Sport Ben Weyts. "Met een schitterende 5e plaats op de voorbije Olympische Spelen zette Nina Sterckx het gewichtheffen weer stevig op de kaart", duidt Weyts in een persbericht.

  "We investeren al jaren in een stevig onderbouwd topsportbeleid en dat loont ook. Zoals we dit nu onder meer gaan doen in het gewichtheffen, investeren we gericht daar waar we een realistische kans maken op een mondiale top 8 of op een top 3 op Europese wedstrijden."

  De Vlaamse Gewichtheffers & Powerlifting Federatie kan nu een beroep doen op financiële steun voor talentdetectie en verdere ontwikkeling van talentvolle gewichtheffers om zich voor te bereiden op deelname aan internationale wedstrijden zoals de Olympische Spelen.

  Nina Sterckx: "Graag om te beginnen meer trainers"

  "Dit is super", reageert de jonge Sterckx bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Ik ben heel blij dat gewichtheffen als topsport wordt erkend." Ze weet nog niet meteen concreet wat er gaat veranderen.

   

  "Ik denk dat dat momenteel nog wat vaag is. Het moet nog uitgewerkt worden. Maar dit is sowieso een mooie stap in de juiste richting. Hier hebben we de afgelopen jaren voor gewerkt."

  De gewichthefster uit Gent, die een contract heeft bij Sport Vlaanderen, heeft zelf wel al enkele ideeën: "Het zou om te beginnen al heel mooi zijn, mochten er meer trainers voorzien kunnen worden die hun tijd kunnen steken in de nieuwe talenten die eraan gaan komen. Zo hoeven er geen talenten verloren te gaan."

  Handbal wist al dat het zou verdwijnen

  De Olympische Spelen van 2020 werden door het coronavirus een jaar uitgesteld. De vorige topsporttakkenlijst werd daardoor verlengd tot het einde van dit jaar. De huidige lijst geldt voor een periode van 3 jaar, tot eind 2024.

  Vorig jaar in januari was al duidelijk dat handbal van de lijst zou verdwijnen, dat wordt nu bevestigd. Weyts: "Omdat er voor deze balsport geen realistische kans is op mondiale top 8, noch voor de olympiade van 2024, noch voor die van 2028."

  De Red Wolves zijn de spelers van de nationale handbalploeg.