De Belgische roots van Max Verstappen: "Hij reed ontelbare rondjes hier in Genk"

  De jonge Max Verstappen op het circuit van Genk.

  Als Max Verstappen zondag wereldkampioen Formule 1 wordt, dan loopt heel Nederland in de polonaise. Nochtans groeide Verstappen op in België en leerde hij het klappen van de zweep op de kartbaan in Genk. Sporza ging op zoek naar de Belgische (Limburgse) wortels van misschien wel de toekomstige wereldkampioen F1.

  Het Journaal ging op zoek naar de Belgische roots van Max Verstappen

  "Elk vrij moment zat hij hier op de karting"

  Max Verstappen leerde de kneepjes van het autosportvak niet in Nederland, maar wel in België, waar hij opgroeide. "Dit was zijn thuiscircuit", zegt Paul Lemmens van Karting Genk. "Hij heeft hier ontelbaar veel rondjes gereden."

   

  "Op woensdag, op vrijdag, op zaterdag,... Elk vrij moment zat hij hier. En altijd met zijn vader Jos. Voor Max was er geen betere opleider mogelijk, want Jos was ook heel getalenteerd. Alleen is Max intelligenter. Ook zijn moeder (de Belgische Sophie Kumpen) kon hard rijden. Als daar geen goeie rijder uit gekomen was..."

   

  "Max was 4 jaar toen hij hier voor het eerst in een babykartje zat. Al snel is hij naar een hogere categorie overgestapt en toen zag je zijn talent al. Hoe hij de bochten aansneed en remde. Je wist: dit mannetje heeft het."

   

  "Max kon in de eerste ronden al meteen 20 meter afstand nemen en dan de rest van de race controleren. Dat wijst erop dat hij goed aanvoelde hoe je met koude banden moet rijden."

   

  "Als hij dan toch eens pech had en in het midden of achteraan moest starten, dan haalde hij het ene na het andere ongelooflijke inhaalmanoeuvre uit, zelfs op plaatsen waar het eigenlijk niet kon."

   

  "Hij nam heel veel risico's en dat is hoe hij nu ook nog altijd rijdt. Gewoon puur racen. Daarom praat iedereen nu over de Formule 1, zelfs mensen die nog nooit een race hebben gezien."

  Hij nam als karter heel veel risico's en dat is hoe hij nu ook nog altijd rijdt.

  Paul Lemmens (Karting Genk)

  "Juiste keuze om voor Nederland te kiezen"

  Paul Lemmens hoopt dat Max Verstappen het straks zal halen, maar hij vreest de kracht van de Mercedes-motor. "Zij hebben het voordeel, maar met de agressieve rijstijl van Max weet je het nooit. En als het niet nu gebeurt, dan zeker een andere keer."

   

  Als Verstappen wereldkampioen wordt, dan zal dat een eerste wereldtitel zijn voor Nederland. En dus niet voor België. "Hij had inderdaad ook een Belgische licentie kunnen aanvragen, maar hij heeft de juiste keuze gemaakt om voor Nederland te kiezen. Als je ziet wat dat daar allemaal teweegbrengt, dat was hier in België niet mogelijk."

  Holland Sport op bezoek bij de jonge Max Verstappen in Genk

  Ex-leraar: "Plichtsbewust en sterk karakter"

  Sporza zocht ook Xavier Dieben op in Maaseik, de leraar van Max Verstappen in het 4e studiejaar. "Hij was een ijverige leerling, die heel plichtsbewust zijn taken maakt, ondanks dat hij toen al veel tijd aan zijn sport spendeerde."

   

  "Hij was wel een sterk karakter, je kon hem niet zomaar iets opleggen. Maar voor de rest viel hij niet zo veel op."

   

  "Na een weekend vertelde hij graag over het karten, maar we moesten zelf vragen dat hij eens een beker zou meebrengen. Zelf wou hij daar niet over opscheppen."

   

  Hoge ambities sprak Verstappen toen nog niet uit. "Hij heeft nooit gezegd dat hij wereldkampioen wou worden. Ik heb er dan ook nooit bij stilgestaan dat hij zo kunnen uitgroeien tot een grote rijder."

  Verstappen: "Houden ze nog altijd van mij in België?"

  Max Verstappen is zijn Belgische roots zeker nog niet vergeten, al twijfelt hij er wel aan of hij hier ook effectief geliefd is. "Houden ze nog altijd van mij in België?", vraagt hij zich al lachend af.

   

  "Als ik de titel pak, zal ik nog vaker aan mijn tijd in België terugdenken. Ik ben daar opgegroeid, maar ik race onder Nederlandse vlag. Ik krijg dus steun van beide kanten, heb aan beide kanten vrienden, familie en mensen waarmee ik ben opgegroeid."