Vrouw van "Opi en Omi"-bord kent haar straf: 1.200 euro boete

  Op 45 km van de finish van de 1e rit van de Tour 2021 toont de 31-jarige vrouw het bord met haar rug naar het peloton.

  De correctionele rechtbank in Brest heeft zich uitgesproken: de jonge vrouw die met het bord "Allez Opi-Omi!" eind juni een massale val veroorzaakte in de eerste rit van de Tour, komt weg met een boete van 1.200 euro. Ze moet ook een symbolische euro betalen aan de Franse rennersbond UNCP, van een celstraf is geen sprake.

  Het openbare ministerie had nochtans een "waarschuwingsstraf van 4 maanden voorwaardelijk" gevraagd. Het werd evenwel een simpele boete van 1.200 euro.

  Op 26 juni bij de passage in de gemeente Sizun kreeg de 31-jarige vrouw de hele (wieler)wereld over zich heen, nadat ze met haar rug naar het aanstormende peloton een bord had laten zien aan de tv-camera's met een massale val tot gevolg.

  Ze was even spoorloos, maar gaf zich enkele dagen later aan bij de politie. Op 14 oktober vond haar proces plaats, ze werd vervolgd voor "het in gevaar brengen van anderen" en "het toebrengen van onopzettelijke verwondingen die een arbeidsongeschiktheid van maximum 3 maanden tot gevolg hebben gehad".

  Bij de massale val waren zo'n 50 renners betrokken. Onder meer de
  Spanjaard Marc Soler en de Duitser Tony Martin, die als eerste tegen het bord aanreed, liepen zware letsels op.

  De beelden gingen de wereld rond. De boodschap van de vrouw was gericht aan haar grootouders, haar grootmoeder is van Duitse origine.