Sportpsychologe Caroline Jannes: "Goeie coaches gaan op zoek naar fijne lijn"

  De Yellow Tigers en bondscoach Gert Vande Broek.

  Is harde coaching eigen aan topsport? Of kan het ook anders? Die vragen leggen we voor aan Caroline Jannes, voorzitter van de Vlaamse vereniging voor Sportpsychologie. Zelf is ze al 15 jaar sportpsychologe aan de topsportschool van Gent. Jannes werkt ook samen met verschillende topsportfederaties, zoals judo, atletiek en gymnastiek.

  Coaches kunnen hard zijn. Te hard?

   

  "In de topsport zit je in een sfeer van competitie, passie en hard trainen. Dat is eigen ook aan een topsporter. Hij of zij zal er volledig voor gaan, het is de natuur van een topsporter", begint Caroline Jannes.

   

  "Voor de coach is het een kunst om topsporters goed te sturen. Wees hard als het nodig is, maar luister ook als de atleet daar nood aan heeft. Een goeie coach gaat op zoek naar die fijne lijn en gaat die ook vinden bij zijn atleet."

   

  "Akkoord, in een ploegsport wordt meer leiderschap van een coach verwacht", gaat de sportpsychologe voort. "Een teamcoach moet meer beslissingen nemen dan in een individuele sport. Daar zie je meer overleg tussen coach en atleet."

   

  "Wat we alleszins afraden is je atleet voortdurend corrigeren. Daar haal je de topsporter mee onderuit."

   

  En scheldwoorden naar iemands hoofd slingeren? "Coaches denken dat ze met zulke woorden motiveren, maar je zo help je atleet niet", antwoordt Jannes.

   

  "Neen, je raakt er enkel de persoon mee. Dan ga je te ver."

  Met scheldwoorden motiveer je niet. Dan raak je de persoon en ga je te ver.

  Caroline Jannes

  "Bart Meganck wil rust en duidelijkheid brengen"

  Het kabinet van minister van Sport Ben Weyts heeft nu opnieuw, net als bij het turnen, magistraat Bart Meganck aangesteld als voorzitter van een onderzoekscommissie. 

   

  "Een goeie zaak", vindt Caroline Jannes. "Ik ken hem persoonlijk. Hij wil rust en duidelijkheid in de zaak brengen. Hij gaat zeer grondig te werk en hij kent de sportwereld zeer goed."

   

  "Die ervaring hebben we bij de gymfederatie en bij Judo Vlaanderen. Daar zijn we volop stappen aan het zetten naar een cultuur waarin er naar elkaar geluisterd wordt."

  Magistraat Bart Meganck gaat de coaching en de werking van de nationale volleybalvrouwen onder de loep nemen.