Ga naar de inhoud

Vidarsson in Extra Time: "Als speler moet je supporters durven terecht te wijzen"

Doelman Arnaud Bodart gooide de vuurpijlen weg, maar riep de fans niet tot de orde.

De vuurpijlen die het Belgische voetbal afgelopen weekend op stelten zetten, smeulden in de studio van Extra Time nog na. Analisten Arnar Vidarsson, Wim De Coninck en Franky Van der Elst pleitten voor strengere straffen. "We zijn veel te tolerant."

Het Belgische voetbal heeft een bewogen weekend achter de rug: in Beerschot gooide een supporter een vuurpijl in het vak van de bezoekende supporters, in Standard mondde het wangedrag van de Luikse fans uit in een veldbestorming.

 

"In de jaren 90 stonden er nog hekken, waardoor je niet op het veld kon", vertelt Arnar Vidarsson in Extra Time. "Maar door grote drama's zoals Hillsborough en het Heizeldrama, werden die weggehaald."

 

"Het zijn gewoon genante beelden, we mogen dit niet tolereren. Ik heb het in de jaren 90 meegemaakt bij Lokeren. Ik moest toen als aanvoerder met de fans gaan praten."

 

"Als speler moet je durven om de supporters terecht te wijzen: "Niemand vraagt jullie om te vechten voor ons, dat is niet supporteren"."

 

Noë Dussenne deed een poging om de gemoederen te bedaren, maar werd meteen uitgefloten. Doelman Arnaud Bodart toonde zelfs begrip: "De fans zijn al heel geduldig geweest. Als je een kant kiest, word je op de vingers getikt."

 

Wim De Coninck sprak met een veiligheidsagente die "had moeten ingrijpen", maar bang was voor repercussies. "Zij zei: "Die supporters kennen me allemaal en weten mij wonen. Ik kan niet ingrijpen"."

Als je er zo voor ijvert om niet in lege stadions te spelen, dan moet het ook veilig gebeuren. 

Franky Van der Elst

Zijn de straffen voor de incidenten te licht? De Beerschot-supporter zou in eerste instantie een stadionverbod van 3 maanden krijgen. "We zijn toch veel te tolerant", aldus De Coninck. "In Engeland ben je geruïneerd als je dat probeert."

 

"Ook de clubs moeten er veel harder tegen optreden", vult Van der Elst aan. "Als je er zo voor ijvert om niet in lege stadions te spelen, dan moet het ook veilig gebeuren. Daar ben je verantwoordelijk voor."

 

Dat coach Luka Elsner achteraf begrip toonde voor de Luikse fans, gaat voor Filip Joos een brug te ver. "Begrip gaat te ver", zei hij. "Je kan je op de vlakte houden, maar begrip tonen kan niet. Dat wil zeggen dat we deze incidenten moeten begrijpen bij elke ploeg die onder de verwachtingen presteert."

Bekijk hier de discussie in Extra Time: