Hoe 4e plek in Tokio Plasschaert naar wereldtitel loodste: "Zwakte geleerd"

  Emma Plasschaert is opnieuw wereldkampioene.

  De blik was al op de Olympische Spelen van 2024 gericht, maar in Oman heeft Emma Plasschaert "een beetje onverwacht" haar 2e wereldtitel veroverd. De ontgoocheling van Tokio hielp daarbij. "Op de slotdag nemen we nu meer risico's", verklapt ze.

  Zeilster Emma Plasschaert in de bloemetjes gezet na wereldtitel

  Bij het ingaan van de slotdag op het WK stond Plasschaert nog op de 5e plek, voor de laatste race was ze één plekje opgeschoven. Een medaille lag nog binnen handbereik, maar een gouden exemplaar had onze landgenote zelf niet meer verwacht. 

   

  Maar terwijl Plasschaert naar de 3e plek zeilde in de laatste proef, eindigden haar tegenstandsters buiten de top 10. "Zeilen is een onvoorspelbare sport", lacht Plasschaert. "Het werd me zeker niet in de schoot geworpen, want we hebben echt wel een goede week neergezet."

   

  "Maar het kwam wel een beetje onverwacht. Het was een week met weinig wind, dus de resultaten gingen bij iedereen op en neer. Als je dan een goede laatste dag hebt en de tegenstanders niet, dan spring je erover."

  Het is heel leuk om met een wereldtitel de komende drie jaar richting Parijs 2024 aan te vatten.

  Emma Plasschaert

  Op de Olympische Spelen greep Plasschaert nog net naast een medaille en die 4e plek gaf haar een duwtje in de rug in Oman. "Bij zeilen spelen risico's en beloningen mee. Bij mij lag die balans altijd wat aan de conservatieve kant", vertelt ze.

   

  "In Tokio hebben we geleerd dat die voorzichtige aanpak een zwakte is. Zeker op het einde van de wedstrijd liggen er nog grote kansen. Dus nu gaan we er op de slotdag vol voor en nemen we alle risico's. Op het WK heeft het in elk geval goed gewerkt."

   

  Haar 2e wereldtitel helpt alvast om de ontgoocheling van Tokio helemaal door te spoelen. "Het had de afgelopen maanden al een plaats gekregen, want we waren al volop bezig met de Spelen van 2024. Maar het is heel leuk om met een wereldtitel de komende drie jaar aan te vatten."

  Coach Plasschaert: "En dit was nog niet de beste Emma"

  Ook Mark Littlejohn, de coach van Plasschaert, windt er geen doekjes om: een wereldtitel had hij niet verwacht. "We hadden in Oman één doel: beginnen aan onze campagne richting Parijs 2024."

   

  "Maar de gouden medaille heeft onze ogen geopend voor de kracht van ons proces en van de evaluaties na Tokio. We haalden niet alles uit de consistentie in de prestaties van Emma. We moesten meer berekende risico's nemen."

   

  "Die evaluaties hebben we op het WK in de praktijk omgezet. Als je wil winnen, moet je een kans wagen. En dat heeft nu goud opgeleverd."

   

  "En dit was zelfs nog niet de beste Emma. Met haar kwaliteiten komt er nog meer. Ze leert snel en heeft al vooruitgang geboekt in zeilen met een lichte wind. Nu mikken we vol op de Spelen van 2024."