4 conclusies na CL-campagne Club Brugge: "Lichtpunten, maar ook enorme smet"

  Met twee straffe stunts begonnen, maar vervolgens klappen geïncasseerd. De Champions League-campagne van Club Brugge was er eentje van uitersten. Uiteindelijk zonder een happy end. Analist Eddy Snelders volgde voor ons alle duels vanaf de eerste rij en maakt de eindbalans op.

  Thuismatch tegen Leipzig smet op hele campagne

  "Het is een hard eindoordeel dat Club Brugge toch het zwakke broertje in deze groep was. Let op, gezien de sterkte van de poule is dat absoluut geen schande. Maar na die eerste twee matchen - waaronder die geweldige in Leipzig - begon iedereen toch te dromen van een stunt en Europees overwinteren?"

  De match tegen Leipzig was een enorme anticlimax en de grootste teleurstelling van de voorbije jaren.

  Eddy Snelders

  "Maar dan incasseer je vervolgens 9 goals in twee matchen tegen Mancester City, nog eens 5 tegen Leipzig en uiteindelijk ook 4 stuks in PSG. Tegen miljardenploegen zijn zware nederlagen geen schande, maar het verlies tegen Leipzig was een smet op de hele campagne."

  "Een enorme anticlimax en de grootste teleurstelling van de voorbije jaren. Want iedereen dacht dat Club de Duitsers - op dat moment in een mindere periode - achter zich zou kunnen houden.”

  De Ketelaere en Vanaken de twee lichtpunten

  "Een lichtpunt was dat enkele spelers helemaal ontbolsterd zijn. In de eerste plaats natuurlijk Charles De Ketelaere. Hij heeft naam gemaakt in Europa en zijn selectie voor de Rode Duivels afgedwongen. Van de zes wedstrijden speelde hij er vier goeie. Alleen tegen Leipzig en gisteren bleef De Ketelaere onder niveau."

  De prestatie van De Ketelaere in City was een statement.

  Eddy Snelders

  "Het klinkt misschien wat eigenaardig, maar vooral zijn wedstrijd in City zal ik me herinneren. Onder de overmacht hield hij daar enkele topverdedigers in zijn eentje aan de praat. Het was een statement. Net als zijn geweldige actie bij de openingsgoal in Leipzig. Zijn wendbaarheid en beweeglijkheid in die matchen waren fantastisch."

   

  "Daarnaast zal het scorend vermogen van Hans Vanaken bijblijven. Hij draaide een prima campagne en was de reden waarom Club zo lang meestreed om Europees te overwinteren. Ook Noa Lang had soms zijn momenten, maar niet zoals Vanaken of De Ketelaere."

  Defensie volledig verbrokkeld

  "Grote tegenvaller was het enorme verval bij de defensie van Club. Daardoor zijn ze van een stabiele ploeg naar een onsamenhangend geheel gegaan. Niet alleen in de Champions League, maar eveneens in de Belgische competitie."

  Nsoki en Sobol zijn toch door de mand gevallen in deze campagne.

  Eddy Snelders

  "Het is straf dat Club plots met een onzekere verdediging én doelman zit. Normaal is Simon Mignolet altijd een voorbeeld op vlak van strijdvaardigheid en daadkracht. De laatste matchen kunnen we dat niet meer zeggen. Hij zit duidelijk in een mindere periode."

   

  "Dat geldt voor het volledige defensieve compartiment. Nsoki en Sobol zijn toch door de mand gevallen in deze campagne. Ook Hendry was de laatste weken beduidend minder. Zelfs Van der Brempt stelde teleur. Enkel Mata ontgoochelde niet, maar haalde evenmin het niveau van in zijn beste periode."

  Toegevoegde waarde Clement weggeëbd

  "Je kunt Philippe Clement niet buizen voor deze campagne. Iedereen weet dat je tegen PSG en Manchester City geen wonderen mag verwachten. Voor de match in Leipzig verdiende hij een 8 op 10 - daar zagen we de beste 45 minuten ooit van Club op dit niveau. Alleen die thuismatch… Dat was een zware buis op zijn rapport. De toegevoegde waarde van Clement is geleidelijk aan weggeëbd."

  Clement heeft zich consequent aan de afspraken met Vormer gehouden.

  Eddy Snelders

  "Clement mag nog steeds de ambitie hebben om ooit een buitenlands club te coachen. Alleen zullen die constantere prestaties verwachten. Naarmate de Champions League vorderde, is Clement daar niet in geslaagd."

  "Ook de kwestie-Vormer speelde constant mee. De trainer heeft zich daar consequent aan de afspraken gehouden. De eerste twee matchen viel dat enorm mee, nadien een pak minder."

  Lees ook: