Ook Tiesj Benoot houdt het al voor bekeken bij Team DSM en trekt naar Jumbo-Visma

  Tiesj Benoot zal in 2022 niet meer luisteren naar de instructies van Team DSM.

  Team DSM ziet weer een renner nog voor het einde van zijn contract vertrekken: ook Tiesj Benoot (27) verlaat de controversiële WorldTour-ploeg. De Gentenaar lag er sinds begin 2020 onder contract. Zijn overstap naar Jumbo-Visma werd later op de dag bevestigd.

  Tiesj Benoot werd in 2015 prof bij Lotto-Soudal en kwam met een 5e plaats in de Ronde van Vlaanderen met een knaller binnen. In 2018 boekte hij in de Strade Bianche zijn grootste triomf. 

   

  De ranke Benoot ontdekte gaandeweg ook de klimmer in zichzelf, met ereplaatsen in Tirreno-Adriatico (4e in 2018) en Ronde van Zwitserland (4e in 2019) als bewijsmateriaal.

   

  Om die capaciteiten volop te laten renderen, trok hij vanaf 2020 de outfit van Team Sunweb aan. 

   

  Benoot begon uitstekend aan zijn termijn bij zijn nieuwe werkgever met een ritzege en 2e plaats in de eindstand van Parijs-Nice.

   

  De coronapandemie remde zijn groeispurt af, maar Benoot was daarna een belangrijke schakel in de uitermate succesvolle Tour van zijn team en stond ook meer dan zijn mannetje in de najaarseditie van de voorjaarskoersen.

  Rugproblemen en opgave in de Tour: begin van vertrouwensbreuk?

  Benoot werd in augustus 2020 al beloond met een contractverlenging tot 2022, maar afgelopen seizoen liet de verwachte doorbraak op zich wachten.

   

  De Gentenaar legde zich meer en meer toe op het rondewerk, maar na een 5e plaats in Parijs-Nice volgden weinig tot geen uitschieters in zijn reconversie.

   

  Vooral de Tour de France werd een ferme ontgoocheling. Benoot kwam tijdens de openingsdagen ten val en verliet nog voor de Mont Ventoux de Tour met rugklachten.

   

  In die periode was er al sprake van fricties tussen Benoot en zijn werkgever, maar DSM ontkende steeds met klem dat onze landgenoot de zoveelste vroegtijdige vertrekker zou zijn.

   

  Tot vandaag, want DSM bevestigt dat Benoot niet langer onder contract ligt.

  "Ik was er niet toe in staat om er samen voor te gaan"

  "Ik hou goeie herinneringen over aan DSM en heb hier veel geleerd. Het is fijn om deel uit te maken van deze ploeg, maar het is ook veeleisend", zegt Benoot in het communiqué.

   

  "Dat is niet negatief tegenover het team. Iedereen is zeer gepassioneerd en daardoor halen de renners veel uit zichzelf. Maar ik was er gewoon niet toe in staat om er samen voor te gaan."

   

  "Tijdens het seizoen 2021 werd duidelijk dat Benoot zijn verwachtingen niet kon inlossen en dat zag je op en naast de fiets", vult DSM aan in het persbericht.

   

  "Om de positiviteit in de ploeg te bewaren, hebben we samengewerkt om het contract te beëindigen. Tiesj is een zeer getalenteerde renner en DSM is dankbaar voor zijn prestaties."

   

  De toekomst van Benoot werd vanavond duidelijk: hij wordt ploegmaat van Wout van Aert bij Jumbo-Visma.

  Na Ilan Van Wilder is er dus ook Tiesj Benoot

  Team DSM neemt afscheid van twee landgenoten: Tiesj Benoot gaat weg, eerder kwam het ook al tot een scheiding met Ilan Van Wilder. Hij werd uit zijn lijden verlost door Deceuninck-Quick Step.

   

  De twee Belgen voegen zich bij de lange lijst voorgangers met onder meer Marcel Kittel, Warren Barguil, Edward Theuns, Tom Dumoulin, Michael Matthews en Marc Hirschi.

  Bekijk de ritzege van Tiesj Benoot in Parijs-Nice (2020):