Minister Verlinden zit morgen samen met KBVB en Pro League: "Wil duidelijk signaal"

  De politie in Antwerpen en Luik had de handen vol om de rust terug te brengen.

  Na de wansmakelijke vertoningen in Beerschot-Antwerp en Standard-Charleroi met fans op het veld en vuurpijlen/rookbommen wordt ook naar de politiek gekeken. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zit morgen samen met de Belgische voetbalbond (KBVB) en de Pro League.

  In een communiqué dat spreekt van "hallucinante gebeurtenissen" wijst minister Verlinden de Pro League en de clubs opnieuw op hun verantwoordelijkheid om gevaarlijk gebruik van pyrotechniek uit de voetbalstadions te bannen. 

   

  "De incidenten van afgelopen weekend in verschillende voetbalstadions zijn ronduit gevaarlijk en absoluut verwerpelijk. De veiligheid van supporters, spelers en stewards wordt op het spel gezet door enkelen, onder het mom van sfeerbeleving”, stelt de minister.

  “Ik roep de Pro League en de clubs opnieuw op om maatregelen te nemen en dit gedrag te stoppen."

  Eind oktober had de minister overleg met de verschillende clubs uit 1A. Vorige week waren de vertegenwoordigers van de supportersclubs aan de beurt. Tijdens beide overlegmomenten zaten ook de Pro League en de KBVB mee om de tafel.

  Op de agenda stond de gezamenlijke strijd tegen het gevaarlijk gebruik van pyrotechniek in en rond de stadions.Alle deelnemers toonden zich bereid om het gevaarlijk gedrag van enkele supporters een halt toe te roepen.

  Enkele dagen later liep het echter alweer stevig mis. "Het wangedrag van een aantal supporters is een smet op de reputatie van het Belgisch voetbal", luidt het. Morgen geven de Pro League en de KBVB tekst en uitleg aan de FOD Binnenlandse Zaken.

  De minister verwacht een eenduidig signaal en duidelijke maatregelen die ook gehandhaafd zullen worden door de clubs.

  Later deze week wordt ook een overleg gepland met de korpschefs van de politiezones die een stadion van een ploeg uit 1A of 1B op hun grondgebied hebben. Iedereen moet aan hetzelfde zeel trekken om pyrotechniek en onaanvaardbaar gedrag een halt toe te roepen.

  Ik roep de Pro League en de clubs opnieuw op om maatregelen te nemen en dit gedrag te stoppen.

  Mondmaskerplicht

  Naast pyrotechniek is er ook de mondmaskerplicht in de voetbalstadions. De minister vraagt ook daar de supporters andermaal om de covidmaatreglen strikt na te leven en de clubs om hierop toe te zien. Want een deel doet niet wat er nochtans vrijdag strikt gevraagd werd.

  "Voetbal moet een feest blijven en daar moeten de clubs en de Pro League mee garant voor staan", sluit het persbericht af.