Skiën of snowboarden, desnoods in eigen land? Met deze tips van Sneeuwsport Vlaanderen ga je sneller

  België is niet meteen wintersportland nummer 1, maar toch vertrekken elk jaar één miljoen landgenoten op ski- of snowboardvakantie. Hoe valt dat succes te verklaren? En hoe pak je het als beginner veilig aan? We staken ons licht op bij Sneeuwsport Vlaanderen en de vzw Gezond Sporten.

  Het succes van wintersportvakanties

   

  “Een skivakantie is meer dan een sportieve trip”, zegt Christophe Coppens, algemeen coördinator bij Sneeuwsport Vlaanderen. “De klemtoon ligt op beleving. Samen met je familie of met vrienden eropuit, genieten van de natuur en van elkaars gezelschap. Ondertussen leef je je uit op je latten of je snowboard, zonder dat het competitief hoeft te worden.”


  “Ben je eerder op zoek naar een kick? Dat kan, maar de adrenaline temper je zelf:
  je kan zo hard gaan als je zelf wil. Pak je het liever wat rustiger aan dan is dat ook oké, want wintersporttoerisme is geen wedstrijd. Voor wie de drive en het talent heeft om zich aan wedstrijden te wagen, staat er in Vlaanderen een sportfederatie en tientallen clubs klaar om dat talent verder te ontwikkelen.”

  De adrenaline temper je zelf: je kan zo hard gaan als je zelf wil

  Christophe Coppens, Sneeuwsport Vlaanderen

  Hoe (oud) begin ik er best aan?

   

  “Wie wil starten met skiën of snowboarden kan natuurlijk niet meteen alle pistes afscheuren”, waarschuwt Coppens voor overmoed. 

   

  “Materiaal- en sneeuwgewenning zijn de eerste stappen tot succes. We raden daarom altijd aan om eerst een groeps- of privéles te volgen met een gecertifieerde lesgever. Zo krijg je de correcte info en zal je sneller klaar zijn om een piste af te dalen. Alles begint bij het aanleren van de juiste techniek en een correcte basishouding. Ook een goed evenwicht, sterke core-spieren en een onbevreesde mindset komen zeker van pas.”

  "Wanneer mag ons kind mee?" Het is de eerste vraag die enthousiaste ouders zich meestal stellen. Volgens Christophe Coppens hoeven ze niet lang te wachten: “Wij vinden 3 jaar een haalbare instapleeftijd, mits het kind voldoende evenwicht, lichaamscoördinatie en stabiliteit vertoont.


  Voor kinderen van 3 tot 6 jaar biedt Sneeuwsport Vlaanderen al ‘Kids on Snow-tours’ aan, zij het enkel met snowboarden op het programma. Het is trouwens een misvatting dat je eerst moet kunnen skiën voor je kan snowboarden.”

  Veilig en fit de piste op

   

  “Aan elke sport zijn risico’s verbonden”, weet ook Sandra Lievrouw, kinesitherapeut en projectmanager letselpreventie bij Gezond Sporten. “Vallen hoort nu eenmaal bij skiën. Je lichaam beschermen is dan ook cruciaal. Dat begint bij het dragen van handschoenen, een goede zonnebril, warme kleding en een gecertificeerde helm. Daarnaast kan je ook extra rug-, heup- en zitvlakbescherming dragen."


  Toch lopen wintersporters geregeld blessures op, zoals botbreuken, gescheurde gewrichtsbanden en hoofdtrauma’s, soms met langdurige gevolgen.

  Kan je de kans op vallen ook verkleinen? Sandra Lievrouw: “Zeker, door je lichaam goed voor te bereiden op wat komt. Skiën of snowboarden belast je lichaam op een bijzondere manier. Je sport plots uren aan een stuk en belast daarbij spieren die je normaal nauwelijks gebruikt. Dat is vragen om problemen. Een degelijke fysieke voorbereiding kan veel leed voorkomen.”

   

  Daarom werkten Gezond Sporten en Sneeuwsport Vlaanderen samen het project ‘Get Fit 2 Snow’ uit. “Dit is een oefenprogramma dat je thuis kan volgen om je conditioneel voor te bereiden en je spieren te versterken vóór je op skireis vertrekt. Je begint gewoon zes weken voor je afreis en staat gegarandeerd fit op de piste.”

  Een degelijke fysieke voorbereiding kan veel leed voorkomen

  Sandra Lievrouw, Gezond Sporten

  Skigebied gesloten? Alternatieven in eigen land

   

  Steekt het coronavirus alsnog een stokje voor je skitrip? Niet getreurd, je kan je als skiër of snowboarder ook in Vlaanderen uitstekend vermaken. Christophe Coppens somt op: “Skiën of snowboarden op echte sneeuw kan in Vlaanderen enkel op de indoorskipistes. Er zijn er vandaag nog twee: Aspen in Wilrijk en Snow Valley in Peer. Daarnaast kan je ook terecht in Ice Mountain Adventure Park, vlak over de taalgrens in Komen-Waasten.


  Je kan ook naar een rolbaan trekken, een soort terugkerende transportband op een helling. Je skiet terwijl je op dezelfde plaats blijft staan. Het is natuurlijk niet ‘the real thing’, maar wel ideaal voor beginners die de eerste skibewegingen willen aanleren of voor wie zijn techniek wil bijschaven. Wie goed kan skiën op een rolbaan, zal het ook op echte sneeuw goed doen.” 


  Verkies je outdoor skiën, dan kan je bij voldoende sneeuwval natuurlijk ook terecht in de Hoge Venen of de Ardennen, waar verschillende buitenpistes te vinden zijn.

  Het centrum van Sport Vlaanderen in Genk beschikt sinds kort over een ‘dry slope’, waar snowboarders kunnen oefenen op twee borstelbanen. In eerste instantie zijn deze pistes toegankelijk voor clubs en topsporters, maar in de nabije toekomst zullen er ook trainingen, lessen en sportkampen worden ingericht. Zo kan je al een vrije trainingssessie boeken voor het voorjaar van 2022, uiteraard onder begeleiding van een gekwalificeerde trainer van Sneeuwsport Vlaanderen. 

  De dry slope van Sport Vlaanderen Genk