Pro League verbiedt eten en drinken in voetbaltribunes, mondmaskers in dug-out

  Niet iedereen droeg correct een mondmasker bij Standard-Beerschot in de beker gisteren.

  De voetbalwedstrijden buiten mogen met publiek blijven doorgaan, maar premier De Croo vroeg wel een goed crowdmanagement. De Pro League heeft die boodschap goed begrepen en heeft besloten om geen drank en eten meer toe te laten in de tribunes. Het mondmasker moet daar te allen tijde gedragen worden.

  De experten adviseerden om profcompetities zonder publiek te laten doorgaan. Binnen was dat al het geval, maar ze wilden dat ook buiten zien. Het Overlegcomité ging daar vandaag evenwel niet in mee.

  Het publiek in voetbalstadions mag blijven. Maar de ministers vroegen wel een goed crowdmanagement. Te vaak waren er de voorbije week nog fans te zien die verzaakten aan de mondmaskerplicht.

  De Pro League heeft daarop beslist om in de tribunes geen eten en drinken meer toe te laten. Het mondmasker mocht op de tribune immers even af als er gegeten of gedronken werd. Voortaan moet het mondmasker altijd op in de tribune.

  Alle clubs van de Pro League hebben ook een open brief gestuurd naar hun fans met de oproep om het mondmasker correct te dragen. "De clubs vragen de volledige medewerking van elke voetbalfan, zodat de stadions voor iedereen kunnen openblijven op een veilige, coronawerende manier."

   

  De regel gaat meteen in en geldt dus al bij STVV-Union vanavond, de openingsmatch van de 17e speeldag in de Jupiler Pro League. (lees voort onder tweet)

  "Samen met de fans voor een vol en veilig stadion"

  De vereniging van profclubs is tevreden met de uitkomst van het Overlegcomité: "De Pro League is blij dat het constructief overleg van de voorbije maanden voor het vertrouwen van het beleid heeft gezorgd, zodat we de huidige, volle capaciteit kunnen aanhouden."

  "We willen samen met de fans aantonen dat we dit teken van vertrouwen respecteren. In overleg met de clubs en het beleid is beslist dat er

  voorlopig een drank- en eetverbod geldt op de staan- en zitplaatsen."

  "Eten en drinken kan alleen nog waar dat zittend, aan tafel kan, zoals de protocollen het voorschrijven."

  Los van het eten en drinken zullen ook spelers en staf het goede voorbeeld geven: "Ze zullen voorlopig ook opnieuw het mondmasker dragen in de dug-out en voor en na het fluitsignaal de fans oproepen hun voorbeeld te volgen." (lees voort onder foto)

  De open brief van de clubs aan hun fans:

  "Ook dit weekend mogen jullie naar het stadion van je favoriete club. Dat is een groot cadeau op een moment dat Covid-19 weer hard toeslaat en er van alles niet meer mag."

  "De maatregelen die de regering zopas heeft genomen, zijn streng. Maar ze zijn broodnodig om dat vieze beestje terug te dringen. Het voetbal wordt voorlopig gespaard."

  "Dat is alleen maar omdat de overheid onze impact op het maatschappelijke welzijn mee in rekening neemt. Voetbal verbindt, voetbal verstrooit, voetbal doet dromen, voetbal brengt hoop in deze verwarrende tijden. Maar voetbal heeft ook een voorbeeldfunctie en die moeten wij nu opnemen."

  "Dit weekend moeten wij laten zien dat wij solidair zijn met allen die nu wel offers moeten brengen om Covid terug te dringen. Dit weekend moeten we blij zijn dat we onze verbindende rol mogen blijven spelen. En dit weekend moeten we vooral onze plek verdienen bij het doorstaan van de pandemie."

  "Mondmaskers zijn hierbij cruciaal. Mondmaskers stoppen het overdragen van het virus. Mondmaskers redden levens. Ja, mondmaskers zijn vervelend. Ja, we waren zo blij dat de overheid de mondmaskerplicht afgelopen zomer versoepelde. Maar helaas blijft het mondmasker een van de grootste wapens om de pandemie terug te dringen. En daarin wil het voetbal het grote voorbeeld geven."

  "Al onze spelers zullen in de komende maanden het veld betreden met mondmasker en zullen meteen na het laatste fluitsignaal hun mondmasker omdoen om jullie te gaan groeten."

  "Doe mee, supporter met je mondmasker, liefst met dat van je favoriete club. Laat zien dat het voetbal meestrijdt om Covid zo snel mogelijk de wereld uit te helpen!"