Bashir Abdi ziet boerenjaar bekroond met Vlaamse Reus, ook Peter Genyn gelauwerd

  Marathonloper Bashir Abdi is dit jaar de laureaat van de Vlaamse Reus, de trofee waarmee de Vlaamse Bond van Sportjournalisten de Vlaamse sporter van het voorbije jaar bekroont. Op de erelijst van de prijs volgt hij Wout van Aert op. Ook rolstoelatleet Peter Genyn, die in Tokio nog goud en zilver behaalde, werd gelauwerd.

  Het jaar van Bashir Abdi was een grand-cru. De marathonloper veroverde brons op de Olympische Spelen en verpulverde in oktober het Europese record op de marathon van Rotterdam, die hij ook won.

   

  Daarmee overtuigde hij de stemgerechtigden van de Vlaamse Bond van Sportjournalisten. Abdi, die ook al de Nationale Trofee voor Sportverdienste won, werd verkozen voor de dappere doelman Miguel Van Damme, die al jaren een oneerlijke strijd voert tegen leukemie. Meerkampster Noor Vidts, vierde op de Spelen in Tokio, werd derde. 

   

  De Vlaamse Reus bekroont niet alleen de sportprestatie, ook het verhaal achter de sporter speelt mee. Daarom ontbraken bijvoorbeeld Wout van Aert of Nina Derwael bij de 6 genomineerden, met ook nog Matthias Casse, Alexander Hendrickx en Tessa Wullaert.
   

  Ook rolstoelatleet Peter Genyn werd in de bloemetjes gezet met een speciale prijs ter gelegenheid van het paralympische jaar. Genyn won op de voorbije Paralympische Spelen in Tokio een gouden en een zilver medaille. Het goud veroverde hij op de 100 meter sprint ondanks een gesaboteerde rolstoel.

  Abdi: "Ik draag deze prijs op aan Miguel Van Damme"

  "Deze trofee is zo zwaar, dat ik er een speciale kast zal voor moeten kopen", lacht een gelukkige Bashir Abdi. "Ik ben heel blij met deze erkenning, maar ik wil deze prijs opdragen aan Miguel Van Damme. Hij is een voorbeeld van doorzettingsvermogen en een voorbeeld voor de duizenden kankerpatiënten."

   

  Net als Van Damme is ook Abdi een inspiratiebron voor duizenden Belgen. "Ik kwam als vluchteling in dit land en heb door middel van sport mijn weg gevonden in deze samenleving. Ik hoop dat ik een mooie ambassadeur kan zijn voor alle vluchtelingen."

   

  Ook Peter Genyn was in de wolken. "Ik vind het schitterend. Het is uniek dat ze twee Vlaamse Reuzen uitreiken, dat maakt het nog specialer. Ik behaalde goud en zilver op de Spelen, in heel lastige omstandigheden, ik ben heel tevreden met mijn jaar. Om hier samen met Bashir Abdi te mogen staan is een hele eer."

  Genyn: "Hier samen met Abdi staan is een hele eer"

  Bekijk het verslag in het Journaal:

  Uitslag van de Vlaamse Reus 2021:

  1. Bashir Abdi (marathon) - 316 punten

  2. Miguel Van Damme (voetbal) - 170 punten

  3. Noor Vidts (meerkamp) - 121 punten

  4. Matthias Casse (judo) - 100 punten

  5. Alexander Hendrickx (hockey) - 82 punten

  6. Tessa Wullaert (voetbal) - 39 punten

   

  Paralympiër van het Jaar: Peter Genyn (rolstoelsprint)

  Abdi en Genyn werden gehuldigd in de Oude Vismijn in Gent.