Nieuw Overlegcomité morgen: geen binnensport meer? Wel nog profsport zonder publiek?

  Het Overlegcomité komt morgen om 9 uur vervroegd bijeen om nieuwe coronamaatregelen te bespreken, want de pandemie blijft stevig woeden. De adviezen van de experts leggen ook forse beperkingen op voor de sportsector: geen binnenactiviteiten meer en geen drukke buitenevenementen. Professioneel sporten zou nog kunnen zonder publiek. Voor de duidelijkheid: het Overlegcomité beslist pas morgen.

  De situatie in de ziekenhuizen is "dramatisch", dat woord gebruikt minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. De coronacijfers blijven nog stijgen. En de impact op de samenleving - ook los van de ziekenhuizen - is enorm.

   

  Opnieuw ingrijpen is nodig. De GEMS-expertengroep maakte een rapport waarin ze maatregelen voorstellen om de huidige zware coronagolf het hoofd te bieden. Dat rapport ligt morgen op de tafel van het Overlegcomité.

  Alle binnenactiviteiten en te drukke buitenactiviteiten - denk daarbij aan sporten - zouden stopgezet moeten worden minstens zolang de afkoelingsperiode in de scholen duurt. Daar wordt nu 10 dagen geadviseerd.

  Professionele sporten kunnen blijven doorgaan zonder publiek, adviseren de experts.

  Daarenboven zouden alle grote binnenevenementen (met ruim 200 toeschouwers) en te drukke buitenevenementen geannuleerd moeten worden.


  Het is afwachten wat uiteindelijk beslist wordt, maar premier De Croo klinkt ferm: "Iedereen zal over zijn eigen schaduw moeten stappen. Er kunnen geen heilige huisjes zijn."