Geen verrassing: Thompson-Herah en Warholm zijn Atleten van het Jaar

  De Internationale Atletiekfederatie World Athletics heeft de Noorse hordeloper Karsten Warholm en de Jamaïcaanse sprintster Elaine Thompson-Herah uitgeroepen tot Atleten van het Jaar. De twee werden in Tokio allebei olympisch kampioen.

  De keuze voor Warholm is geen verrassing. De 25-jarige Noorse hordeloper verbeterde in juli het bijna 30 jaar oude wereldrecord op de 400m horden van de Amerikaan Kevin Young. De nieuwe toptijd: 46"70.

   

  Een maand later liep hij tijdens de olympische finale in Tokio nóg sneller. Met 45"94 dook hij als eerste ooit onder de 46 seconden op die afstand, uiteraard goed voor het goud.

   

  Warholm kreeg de award voor Atleet van het Jaar tijdens een virtuele ceremonie in Monaco. Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics, sprak lovende woorden. "Jouw prestatie in Tokio maakte ons sprakeloos."

   

  Ook bij de vrouwen geen verrassende naam als winnares. De Jamaïcaanse sprintster Elaine Thompson-Herah (29) werd in Tokio drie keer olympisch kampioen op de 100m, de 200m en de 4x100m sprint.

   

  Warholm en Thompson-Herah volgen op de erelijst polsstokspringer Armand Duplantis en hink-stap-springster Yulimar Rojas op.