"Mind the gap": VUB wil voetballers behoeden voor het zwarte gat

  Yari Verschaeren was een van de Purple Talents.

  Maar liefst twee derde van de profvoetballers heeft geen idee hoe het verder moet na de carrière. Bij hen dreigt het zwarte gat.  Een onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een aantal middelen aangereikt om dat te voorkomen tijdens een symposium: "Mind the gap."

  In het buitenland, onder andere in Denemarken en Ierland, lopen al succesvolle projecten met Player Development Managers, die werken via vakbonden voor spelers. 

   

  Zij onderzoeken de competenties van de spelers waarmee ze werken en van daaruit ontwikkelen ze een plan dat ervoor moet zorgen dat spelers na hun carrière een weg vinden in de maatschappij. In België bestaat dit nog niet. 

   

  Op vroegere leeftijd is er wel aandacht voor de problematiek. Anderlecht bijvoorbeeld biedt jonge talenten een omkadering aan via het Purple Talents Project. De club werkt samen met secundaire scholen in het Brusselse.

  Met Purple Talents kunnen we de jonge spelers een volledige waaier aanbieden, zowel ASO, TSO als BSO. 

  Jan Verlinden (Anderlecht)

  "Vijf Nederlandstalige en drie Franstalige", zegt Jan Verlinden, pedagogisch trajectbegeleider van Anderlecht. “Zo kunnen we de jonge spelers een volledige waaier aanbieden, zowel ASO, TSO als BSO. Iedereen vindt zijn gading volgens zijn mogelijkheden." 


  Ondanks die hulp blijft het een opgave om voetbal en studies te combineren, want het voetbalmilieu moedigt hogere studies niet aan. "Al vanaf mijn negende stond ik op om zes uur en was ik pas opnieuw thuis om tien uur ’s avonds", getuigt Yari Verschaeren. 


  De bijkomende verplaatsingen tussen zijn thuis in Kruibeke en Anderlecht maakten het voor hem extra veeleisend. "Meestal was ik vanaf het vijfde middelbaar ook weg met de nationale ploeg net voor de examens en dan ben je vooraf al bezig met de lessen die je achteraf zal moeten inhalen."

  Eerste contract geeft vals gevoel van financiële veiligheid

  Toch is het vangnet onderwijs belangrijk, want amper vijf procent van de jeugd versiert een profcontract. Daarom focust het Purple Talents Project op het algemeen welzijn van de jonge spelers. 

   

  "Dankzij onze begeleiding bereikt negentig procent een diploma secundair onderwijs", kan Jan Verlinden daar trots aan toevoegen. “maar zonder de ouders en de flexibiliteit van de scholen lukt het niet."

   

  Er blijft wel een valkuil. Wanneer spelers hun eerste contract tekenen, en dat kan al vanaf de leeftijd van vijftien, ontstaat vaak een vals gevoel van financiële veiligheid. 

   

  Voor meisjes bestaat de begeleiding nog niet, wat het voor hen nog minder evident maakt om door te stoten naar de top. Ella Van Kerkhoven, speelster bij Anderlecht, herinnert zich vooral dat ze voortdurend tijd te kort kwam. "Je welzijnsnetwerk is heel belangrijk. Ouders, leerkrachten en het begrip van medeleerlingen."

  Juventus-aanvoerder Chiellini is voorbeeld voor Verschaeren

  Begrijpelijk dat Yari Verschaeren hogere studies liet varen om iets meer tijd te hebben voor zichzelf. "Alles kwam ook snel op me af, een basisplaats bij Anderlecht en een selectie bij de Rode Duivels. Ik kon wel wat rust gebruiken." 

   

  Bij Ella Van Kerkhoven lag dat anders. De verdiensten in het vrouwenvoetbal volstaan niet om van te leven. Zij studeerde criminologie en heeft ook een diploma lerares lichamelijke opvoeding - Engels. "Vorig jaar heb ik 27 uur lesgegeven en was ik 15 uur op de club. Een hele boterham om alles georganiseerd te krijgen." 

   

  Zowel Ella Van Kerkhoven als Yari Verschaeren hebben al nagedacht over hun toekomst na de carrière. Van Kerkhoven wil graag in het voetbal blijven. "Met mijn studie criminologie zal ik waarschijnlijk nooit meer iets doen, maar het was zo’n veelzijdige opleiding dat ik er toch heel wat van meeneem." 

   

  Bij Yari Verschaeren begint het studeren opnieuw te kriebelen. "Ik kan intussen beter omgaan met de vrije tijd en ik studeer nu Spaans." Ook zijn interesse in economie is nog niet weggeëbd. (Verschaeren volgde de richting economie-wiskunde in het ASO) Het is best mogelijk dat hij die studies later weer oppikt. Giorgio Chiellini, de kapitein van Juventus en het Italiaans elftal is een voorbeeld. Hij behaalde een master in Business Administration.