Lange Jojo zingt niet meer, maar "Olé,Olé, Olé" blijft klinken: zijn RSCA-lied wordt wereldhit

  Lange Jojo was een vaste gast in het Anderlecht-stadion.

  Brussel en bij uitbreiding België is een cultfiguur armer. Volkszanger Jules Jean Vanobbergen, alias, Lange Jojo, is gisteren op 85-jarige leeftijd overleden. Sfeermaker eerste klas en Anderlecht-supporter pur sang. Dat leverde in de jaren 80 een clublied op dat de wereld veroverde.

  Originele versie van "Anderlecht Champion" uit 1985, mét spelers

  Supporterslied voor Anderlecht wordt wereldhit

  Lange Jojo - Grand Jojo in het Frans - raakte in de jaren 70 bekend met "Chef, un p'tit verre, on a soif." Hij schreef in 1985 naar aanleiding van een derde titel op een rij "Anderlecht Champion" (Allez, Allez, Allez, We Are The Champions).

   

  Een jaar later paste hij samen met producer Roland Verlooven het clublied een klein beetje aan, toen de Rode Duivels naar Mexico 1986 mochten: "E Viva Mexico" was geboren. België werd 4e op het WK, de rest is geschiedenis. Het supporterslied veroverde alle voetbalstadions ter wereld. "Olé, Olé, Olé, We Are The Champions", hoor je tegenwoordig overal.

  Lange Jojo was een trouwe fan van Anderlecht, ging altijd kijken en zorgde vaak voor de opwarming voor een belangrijke match. Voetbalclub Anderlecht reageert dan ook verslagen.

  Oud-manager Michel Verschueren (90): "Dat nummer wordt nog altijd gespeeld bij de aanvang van elke wedstrijd. Dat blijft zeer populair. Ik heb Jojo in mijn 25-jarige carrière bij Anderlecht beter leren kennen. Het was echt een man van het volk en voor het volk. Zijn liedjes waren warm en aangrijpend."

   

  De zanger zelf vertelde het geregeld in reportages (zie onder): "Lange Jojo zal niet blijven, maar "Olé, Olé" zeker en vast wel!"

  Eerbetoon van Anderlecht:

  Sfeerbeeld: Anderlecht-fans zingen luid mee voor match tegen Standard in 2014

  "Anderlecht Champion" in het Brussels

  Lange Jojo legt zelf de creatie van Anderlecht Champion en E Viva Mexico uit

  Er is ook een Belpop gemaakt over de voetbalhit van Lange Jojo

  E Viva Mexico over de Rode Duivels op de Wereldbeker 1986