Een gezonde geest in een gezond lichaam? Topsporters getuigen in De prijs van de winnaar

  Louise Carton vertelt over de keerzijde van haar leven als atleet.

  Onze kijktip van de week: het Canvas-programma De prijs van de winnaar. Daarin vertellen topsporters over een actueel thema: het mentale welzijn van een atleet. "We hebben niet moeten aandringen bij atleten om te getuigen”, vertellen de makers.

  In De prijs van de winnaar komen atleten en ex-atleten aan het woord. Zij praten over eetstoornissen, stress en machtsmisbruik, over eenzaamheid, depressie en burn-out. 

   

  Werken allemaal mee: Ann Simons (judo), Louise Carton, Eline Berings, Bashir Abdi en Soufiane Bouchikhi (atletiek), Axelle Klinckaert en Gaelle Mys (gymnastiek), Kim Mestdagh, Retin Obasohan en Tomas Van Den Spiegel (basketbal), Hélène Rousseaux, Valérie Courtois en Freya Aelbrecht (volleybal), Frank Boeckx (voetbal), Fanny Lecluyse (zwemmen) en Louis Vervaeke (wielrennen).

  Kijk naar De prijs van de winnaar op VRT NU

  Ann Simons: ex-topsporter, getuige en coach

  "We hebben niemand moeten overtuigen", vertelt eindredacteur Geert Clerbout. "Dat wilden we niet en dat hoefde ook niet. Allemaal waren ze bereid om hun verhaal te doen."

   

  "Ann Simons was niet alleen een getuige, zij heeft ook het hele project begeleid. Omdat het onderwerp haar na aan het hart ligt", gaat Clerbout voort.

   

  In 2000 veroverde Simons olympisch brons bij de lichtgewichten. Enkele jaren later na haar hoogtepunt stopte ze al met topjudo.

   

  Clerbout: "Niet alleen omdat Ann Simons met fysieke ongemakken zat, maar ook met mentale blessures. Haar carrière heeft sporen nagelaten. Tien jaar is ze zoekende geweest. Daar vertelt Ann erg open over, net als de andere atleten."

   

  Nu coacht Simons jonge ondernemers, met een grote focus op het evenwicht tussen het najagen van hun droom en hun mentale welzijn.

  Ex-judoka Ann Simons.

  "Louise Carton liep niet meer voor zichzelf"

  Vaak contrasteren de ervaringen van topatleten heel erg met het beeld dat het grote publiek van hen heeft. Wat in de media verschijnt, is slechts een fractie van wat er echt omgaat in het hoofd en het leven van de topsporter.

   

  Geert Clerbout: "Atlete Louise Carton kreeg voortdurend te horen hoeveel talent ze niet had. Terwijl ze niet goed in haar vel zat, probeerde ze toch aan de verwachtingen van de buitenwereld te voldoen. Ze liep niet meer voor zichzelf, maar om anderen te pleasen."

   

  "Op het Europees kampioenschap van 2018 in Berlijn knapte het. Na een opeenstapeling van allerlei factoren ging het licht uit bij haar."

   

  "Carton vertelt daar zo open en eerlijk over. Erg aandoenlijk."

  Louise Carton op het Europees kampioenschap in Berlijn.

  "Pure en authentieke getuigenissen"

  De ene atleet legt zichzelf druk op, de andere voelt eerder druk van coaches en trainers. Die kunnen schrikken wanneer ze de Canvas-reeks bekijken.

   

  "Wij hebben in onze tv-reeks radicaal gekozen voor het standpunt van de topsporters", legt Geert Clerbout uit. "Om het zo puur en authentiek mogelijk te brengen."

   

  "Daarom gebruiken we ook geen commentaarstem. Enkel de atleten komen aan het woord. Op die manier hopen we bij te dragen aan het debat", stelt de eindredacteur, die tegelijk positieve geluiden hoort.

   

  "De atleten vertellen ook dat de topsport evolueert. Sommigen krijgen training in de mentale weerbaarheid of mentale gezondheid. Je hebt clubs waar mental coaching wekelijks op de agenda staat, maar nog niet overal."