Ga naar de inhoud

"Polen was referentiematch door ambitieuze en dominante spel van Red Flames"

Polen was de rechtstreekse concurrent van België, dat nu weer 2e staat. Dat volstaat voor WK-barrages.

De Red Flames hebben gisteren een belangrijke stap gezet om in de running te blijven voor het WK 2023. Ze wonnen thuis met 4-0 van Polen, de concurrent voor de 2e plaats. Die is nu van België, wat recht geeft op de barrages. Heleen Jaques, jeugdcoördinator bij de Flames, zag de Belgische vrouwen domineren: "Daar kunnen ze op voortbouwen."  

Na de 1-1 in Polen in de openingsmatch van de WK-voorronde was het gisteren van moeten voor de Flames. De 4-0 was uiteindelijk beter dan verwacht, beaamt Jaques.

 "4-0 zijn heel mooie cijfers. Maar vooral het voetbal dat ze speelden, was heel ambitieus en bij momenten heel dominant. Dat was onverhoopt."

 

Het was eerst nog even zoeken voor de Belgen, maar daarna speelden ze met durf en lef, heel anders dan in Polen. Jaques: "De eerste 10 à 15 minuten was het nog wat afwachtend, met veel ballen achteruit, maar zonder kansen weg te geven."

 

"Daarna zijn ze beginnen vooruit te voetballen met snedigheid in de acties en intensiteit op de mat. Dat was heel positief om te zien."

 

"De bondscoach zei na de match ook dat dit een heel goede basis is om mee verder te gaan. Als ze hun eigen spel nog meer kunnen ontwikkelen, is dit hoopgevend voor de toekomst."

Tessa Wullaert.

Wullaert als draaischijf: "Ze kan daar belangrijke rol spelen"

De rol van Tessa Wullaert bij de Flames viel gisteren op: meer als draaischrijf, minder als diepe spits. Jaques: "Als ze intensiteit in haar acties legt, is Wullaert het gevaarlijkst. Dan brengt ze snelheid en diepgang. Ze is ook heel balvast."

 

"Dus ze kan belangrijk zijn in die rol, zeker met Tine De Caigny daarachter als controlerende middenvelder en Justine Vanhaevermaet. Ik denk dat dit in de toekomst zeker nog zal gebeuren." 

 

Wullaert staat dan wel niet op het scorebord, maar ze strooide gisteren wel met tal van gevaarlijke passes en voorzetten. "Wullaert staat altijd garant voor veel assists. De laatste jaren had ze misschien meer doelpunten, maar daarvoor gaf ze ook vaak de beslissende pass."

Hannah Eurlings.

"Jonge Eurlings was zeer goed, maar ze moet nog een proces doormaken"

Bondsoach Ives Serneels ziet een aantal nieuwe meisjes flink op de basisdeur kloppen. De 18-jarige Hannah Eurlings van OHL diep in de spits is er daar een van. Zij verdubbelde de score.

 

Jaques: "Ze is vroeger al een keer goed ingevallen. Ze is nog maar 18 en soms nog wat wisselvallig. Dat mogen we niet vergeten. Ze heeft het zeer goed gedaan in belangrijke wedstrijden en tegen Polen, maar het is nog een proces om te blijven evolueren. Ik ben daarin nog heel voorzichtig."

 

De kern en de kwaliteit wordt wel breder, ziet Jaques: "De kern is één ding, maar andere meisjes krijgen ook meer maturiteit en ervaring. We hebben altijd al een jonge groep gehad. Dat was niet altijd een voordeel. Die jonge speelsters zijn er altijd geweest. Het verschil nu is de maturiteit en ervaring bij de anderen."

 

Anders dan de 19-0 tegen Armenië kan de match van gisteren een referentiematch zijn, bevestigt Jaques. "Polen staat dan wel 10 plaatsen lager op de FIFA-ranking, maar zeker qua geleverd spel en de dominantie op bepaalde momenten kan hierop voortgebouwd worden." 

De jonge speelsters zijn er altijd geweest, maar de andere meisjes krijgen ook meer maturiteit en ervaring. Dat is het verschil.

Heleen Jaques

Serneels noemde als grote verschil met de match in Polen de fysiek van de Flames. Ze waren nu fysiek beter in orde, waardoor ze helderder kon blijven om de tactiek uitvoeren.

 

Jaques beklemtoont het belang van een goeie fysiek: "Dat speelt internationaal een heel grote rol. Dat zien we bij de jeugdploegen ook. Desondanks merk ik toch nog altijd een bepaalde dip tusen de 60e en 70e minuut."

 

"Misschien is een verklaring dat een training vaak 1,5 uur duurt en een wedstrijd met opwarming toch een 2-tal uur. Daarom is het belangrijk om conditioneel fit te zijn." 

Wat moet nu de ambitie zijn voor de Flames? Want de eerste plaats mét bijhorend WK-ticket kan nog, als ze in september winnen in Noorwegen. "Die match is nog heel ver weg. Er zit nog een EK tussen."

 

"De ambitie moet eerst zijn om de lastige verplaatsingen naar Albanië en Kosovo in april tot een goed einde te brengen."