Soap rond EK veldlopen duurt voort: Lauwaert en Rooms stellen Atletiekbond in gebreke

  De storm rond de selectie voor het EK veldlopen is nog lang niet gaan liggen. Nina Lauwaert kaartte de afwezigheid van vrouwen aan en sprak over "discriminatie". Met Lisa Rooms gaat ze nu nog een stapje verder. Ze stellen de Belgische Atletiekbond in gebreke en zijn "strijdvaardig om een kortgedingprocedure aan te vatten om hun deelname alsnog af te dwingen".

  Gisteren maakte Belgian Athletics bekend wie de Belgische kleuren zal vertegenwoordigen op het EK veldlopen van 12 december in Dublin. 

   

  De afwezigheid van vrouwen (elite en beloften) is in het verkeerde keelgat geschoten bij de atletes die hun zinnen hadden gezet op het EK.

   

  Nina Lauwaert schreeuwde haar frustraties gisteren al van de daken en sprak over "discriminatie", de Vlaamse Atletiekliga counterde met de argumentatie dat "het niveau bij de vrouwen niet goed genoeg is".

   

  Vandaag volgt een nieuwe episode. Lauwaert en Lisa Rooms, nummers 1 en 2 in de Crosscup van Roeselare (tevens de selectiemanche), trekken de juridische kaart.

   

  "Om volstrekt obscure en willekeurige redenen werden Lauwaert en Rooms niet geselecteerd", klinkt het in een persbericht van hun advocaten, Wahib El Hayouni en Ruben Vispoel.

   

  Ze herhalen nog eens dat de atleten niet te spreken zijn over de handelswijze van de Belgische Atletiekbond (KBAB) en "vinden dat het tijd is dat de KBAB de damescompetitie op gelijke voet behandelt als de herencompetitie".

   

  "Lauwaert en Rooms hebben dan ook de KBAB formeel (en gemotiveerd) in gebreke gesteld teneinde hen alsnog te selecteren voor het EK", luidt het.

  Om volstrekt obscure en willekeurige redenen werden Lauwaert en Rooms niet geselecteerd.

  De advocaten van beide atletes

  "Hoewel zij hopen dat de KBAB op minnelijke wijze erkent dat haar beslissing (en
  handelswijze) geenszins te rijmen valt met wat van een hedendaagse sportbond
  verwacht mag worden, zijn zij strijdvaardig om principieel een kortgedingprocedure aan te vatten, teneinde hun deelname aan het EK in Dublin alsnog af te dwingen."

   

  "Hoewel zij alle vertrouwen hebben in de goede afloop van de door hen ondernomen demarches, wensen zij uiteraard ook in de toekomst constructief samen te werken met de KBAB, met het oog op het ontwikkelen van een objectief selectiebeleid en -criteria."

  Selectie moet donderdag ingediend worden

  Onze redactie nam contact op met de advocaten van beide atletes. Zij lieten weten dat ze naar de rechter in kort geding stappen als er vanavond geen reactie komt van de KBAB. 

   

  Ze hopen dan dat de zaak morgen - donderdag - voor de rechtbank verschijnt.

   

  Die timing is niet onbelangrijk, want donderdagnamiddag moet de EK-organisatie de definitieve deelnemerslijst kunnen vastleggen.

   

  De KBAB bevestigt dat ze vanavond nog overleggen.